Vitaminok és olajok

A hidegen sajtolt növényi olajok rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban! – nagyon sokszor leírtam már ezt a mondatot. Készítettem is már itt a blogon egy vitaminkörképet az olajokkal kapcsolatban, melyet ezen a linken érhetsz el, ha esetleg lemaradtál volna róla => Vitaminraktárok feltöltése

Most viszont arra gondoltam, hogy járjuk körül egy kicsit a témát, egészen pontosan a C-vitaminnal szeretnék foglalkozni. A C-vitamin talán az egyik legismertebb vitamin, még azok körében is, akik amúgy csak fél füllel figyelnek oda az egészségmegőrzésre.

De mivel Te itt vagy, biztos vagyok benne, hogy egyik legfőbb célod, hogy megőrizd az egészségedet, mégpedig természetes módszerekkel! 🙂

Mit kell tudni a C-vitaminról?
1928-ban Szent-Györgyi Albert felfedezett egy vegyületet, az aszkorbinsavat, melyet később C-vitaminnak neveztek el. Fontos tudni, hogy szervezetünk nem képes önállóan előállítani, ezért ennek beviteléről nekünk kell gondoskodni.
Természetes formájában megtalálható például a citromban, narancsban, grapefruitban, a paradicsomban, a paprikában, a burgonyában és még sok más zöldségben is. Természetesen a hidegen sajtolt olajok között is vannak olyanok, melyek kiváló, egész éven át elérhető természetes C-vitaminforrások (de ez majd egy kicsit később).

Mi lehet a következménye, ha hiányzik a C-vitamin a szervezetünkből (teljesség igénye nélkül)?
– izombántalmak
– vérzékenység
– szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedése
– fogékonyság a fertőzésekre
– fogékonyság a szervezet gyulladásos megbetegedéseire

A C-vitamin tehát az egyik olyan vitamin, melynek beviteléről nekünk kell gondoskodnunk. Ezt megtehetjük étkezéseink során is, ha odafigyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségű olyat ételt fogyasztunk, melyek gazdagok C-vitaminban.

A másik módszer pedig az, ha étrendkiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges C-vitamint. Sokan ezt választják, hiszen sokkal egyszerűbbnek tartják azt, ha csak úgy bekapnak egy-egy tablettát, mint azt, hogy a rohanó életükben odafigyeljenek a  megfelelő táplálkozásra.

Miért választanál mesterséges összetevőkből álló tablettákat, ha a C-vitamint természetes formában is magadhoz veheted egész év során – például hidegen sajtolt mogyoróolaj fogyasztásával!

Igen, jól olvastad! A hidegen sajtolt olajok közül a mogyoróolaj például rendkívül gazdag C-vitaminban. A javasolt fogyasztási adag felnőttek számára naponta 1 evőkanál, gyermekek számára pedig naponta 1 teáskanál. Ezzel a mennyiséggel az egyik legtermészetesebb formában tudod biztosítani szervezeted számára a szükséges C-vitamint.
Tudom, hiszen gyakorló anyuka vagyok, hogy a gyerekek nem igazán szeretik a vitaminokat. A reklámkészítők ki is használják ezt és igyekeznek mindenféle játékos formájú tablettákat ajánlgatni és sok szülő meg is veszi, mert azt gondolja, hogy így majd megoldja a problémát. Arra viszont nem gondolnak, hogy annak a tablettának az előállításához vajon milyen egyéb, mesterséges anyagot használnak fel.
A hidegen sajtolt mogyoróolaj olaj rendkívül finom, mogyoróíze még a legfinnyásabb gyerkőcöket is meggyőzi! Próbáld csak ki! 🙂

Válaszd az egészséget, válaszd a természetességet, válaszd a GastrOlaj hidegen sajtolt mogyoróolajat! (Csak kattints a képre! 🙂 )

rp_mogyoroolaj_gastrolaj-300x300.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .