Ha egészséges táplálkozásról hallunk, akkor természetes, hogy a javaslatok között elsőként szerepel a sok-sok zöldség és gyümölcs fogyasztása.
Mi a helyzet a gyerekeknél?
Mi a helyzet az olyan családoknál, ahol a szülők szeretnék egészségesen táplálni gyermeküket, de ők egy laza kézmozdulattal eltolják a tányért, mondván “ezt nem szeretem”?
Ilyenkor nincs könnyű helyzetben sem a szülő, sem a gyermek. Sajnos a reklámok, a médiákon keresztül áradó “jó tanácsok” sokat rontanak a helyzeten. Sokan elhiszik, hogy a mesefigurás és különböző gyerekeknek készült gabonapelyhek vagy egyéb termékek egészségesek és örülnek, ha olyat kér a gyermek bevásárláskor.
Ne felejtsük el azonban, hogy ezekben a termékekben sajnos nagyon sok ételfesték, ízfokozó és még sok más egészségtelen dolog is van.
Táplálkozási szakemberek első lépésként azt tanácsolják, hogy ne vigyük magunkkal gyermekünket a vásárláskor, illetve mutassunk példát.
A példamutatás bizony nem egyszerű feladat. Kitartást és következetességet igényel. De úgy gondolom, hogy aki vállalta ezt a csodálatos szerepet, annak nem okoz gondot egy kis lemondás és odafigyelés gyermeke egészsége érdekében. Saját példámon is tapasztaltam, hogy a gyermekeink kisebb korukban csak azokat az ételeket kóstolták meg jóízűen, melyeket mi is fogyasztottunk.
A szakemberek türelemre intenek. Ha egy szülő elhatározza, hogy megszeretteti gyermekével a zöldségeket, akkor türelmesnek kell lennie. Először érdemes azokat a zöldségeket választani, melyeket a gyermek korábban már szívesen fogyasztott és ezeknek a mennyiségét növelni. Aztán szépen lassan mellé tenni olyanokat, amiket eddig nem fogadott el, vagy nem kóstolt.
Olvastam olyan kutatásról is, mely egyszerűen a jutalmazás elvét alkalmazta és minden alkalommal, mikor a gyermek elfogyasztotta a kért mennyiséget, akkor valami apró jutalmat kapott. Egy idő után pedig azt vették észre, hogy a gyerekek minden ellenszolgáltatás nélkül is kérték a zöldségféleségeket.
Gyermekek étkezésébe a növényi olajok segítségével is beiktathatjuk a zöldségféleségeket. Ha esetleg azért nem nyúlnak a zöldséges tál felé, mert esetleg ízetlennek találják, akkor egy kis növényi olaj segítségével mindig más és más ízt varázsolhatunk ugyanannak az ételnek.
Kísérletezzük ki például, hogy gyermekünk a diós, a mogyorós, a mandulás ízvilágot részesíti-e előnyben.
Saját készítésű hidegen sajtolt GastrOlajainkért kattints ide kérlek!
![]() |
Forrás: www.pinterest.com |
Érdemes odafigyelni arra, hogy a mogyoróféleségek allergiát válthatnak ki, ezért mindig csak kis mennyiségben próbálkozzunk első alkalommal.
Ezeket olvastad már?
Üdvözöllek!
A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.
A cél, hogy megőrizzük egészségedet!
Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.