Egészséges szokások kialakítása

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a szokások kialakítása, a rendszeresség nagyban hozzájárul a kiegyensúlyozott, egészséges élethez. 

A szokások kialakításához pedig kitartás és következetesség szükséges. Meg persze türelem!

A hidegen sajtolt olajoknál ez úgy nézett ki, hogy minden reggel elfogyasztasz egy evőkanálnyi olajat éhgyomorra. Ezt a kúrát 3 hónapig érdemes folytatni.

Az esszenciális olajoknál sincs ez másképp! Mutatom, hogy mire figyelj oda! Egészséges szokások kialakítása bővebben…

Esszenciális olajok a mindennapjainkban

Eljött ez a nap is!

Nagyon örülök, hogy beszámolhatok neked arról, hogy egy új oldaláról ismerheted meg a GastrOlaj oldalt!

A mai naptól kiemelt figyelmet kapnak oldalunkon az esszenciális olajok. Jönnek majd receptek, tapasztalatok, észrevételek és minden, ami velük kapcsolatos.


Egy kis kitekintő: ha most kezdesz követni, akkor talán furcsának tűnhet, hogy az oldalon sok olyan blogbejegyzés található, ami a hidegen sajtolt növényi olajokkal foglalkozik. Erről tudnod kell, hogy közel 8 évig foglalkoztunk ilyen olajok készítésével és forgalmazásával, illetve kiemelt figyelmet fordítottam az olajokkal kapcsolatos információk megosztására. Így több, mint 400 blogbejegyzés gyűlt össze az elmúlt években. Ma már nem sajtolunk olajat, de olyan sokan olvassák ezeket a korábbi bejegyzéseket, hogy úgy gondoltam, fent hagyom. Lehet, hogy neked is hasznos lesz!


Az esszenciális olajok piaca mára már elég széles körű. Én mégis a doTerra esszenciális olajk mellett raktam le a voksomat, mert úgy gondolom, hogy ezek az olajok képviselik azt a minőséget és azt a szakmai tudást, amivel azonosulni tudok. Mivel mi is rendszeresen használjuk a mindennapjainkban (2 kislány anyukájaként), ezért sok tapasztalatot gyűjtöttünk, amelyet veled is megosztunk majd.

Miért a doTerra esszenciális olaj?

Egyrészt nagyon megfogott a küldetés, amit a cég megfogalmaz: minden családban legyen egy gyógyító. 

Ki más lehetne ez a személy, mint az édesanya. A legtöbb családban az édesanya tölti be a gondoskodó szerepet. Ha ez a gondoskodás kiegészül még sok-sok természetes megoldással, akkor csodás gyerekek nőnek fel.

A doTerra szeretné népszerűsíteni és biztonságossá tenni az illóolajok családok körében történő felhasználását, megismertetni a természetes megoldásokat és a vegyszermentes életet.

Édesanyaként ez a gondolat nagyon megfogott. Amikor még hidegen sajtolt olajokkal foglalkoztunk, akkor is azt tartottam szem előtt, hogy 100%-ban tiszta, valódi hidegen sajtolt olajat adjunk. Az esszenciális olajoknál szintén ezt tartom szem előtt és erre szeretném a te figyelmedet is felhívni.

Ha az illóolajokat választod, akkor tudnod kell, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik üveget veszed le a polcról.

Csak a terápiás jellegű, 100%-ban tiszta esszenciális olajoktól várhatod a valódi hatást. A doTerra olajok ezt tudják: tiszták, terápiás célúak és 100%-ban természetesek.

Tudom, hogy az egyik legdrágább árkategóriát képviselik, de hidd el ez nem hátsó szándék miatt van. A doTerra cég az alapanyagokat olyan helyi termelőktől szerzi be, akik a természetes élőhelyükön, természetes környezetben termesztik meg azokat.

Ez egy óriási kincs. Szeretném, ha te is megismernéd! Tarts velem és segítek! 🙂

Mi a szabadgyök?

Aki egy kicsit is elkezd foglalkozni az egészséges életmóddal, nagyon hamar szembetalálkozik olyan kifejezésekkel, amiket elsőre nem ért. Ilyen például a szabadgyökök és azokkal kapcsolatos hatások.

Én magam nem vagyok orvos, ezért nem is szeretnék olyan szakmai értekezésekbe belemenni, amikhez nincs jogosultságom, azt viszont szeretném veled megosztani, amit egy természetgyógyász javasolt nekem.

A szabadgyökökről annyit tudnod kell, hogy ezek a sejtek anyagcseréjének melléktermékei, melyek a szervezet bármely anyagában vagy sejtjében képesek kárt okozni. 

A szabadgyökökkel együtt szokták emlegetni az antioxidánsokat is, melyeknek szintén nagyon fontos szerepük van szervezetünk működésében.

Szakértők úgy fogalmaznak, hogy a szabadgyökök károsíthatják a géneket, addig az antioxidánsok védelmezhetik és aktivizálhatják a jó géneket.

Miért és hogyan ártanak a szabadgyökök és mit tehetsz ellenük? Erről írtam ma neked!

Mi a szabadgyök? bővebben…

Oreganó, gomba és csirkemell

A kiskertemben már szépen hajt a friss oregánó. Nagyon szeretem az ízét és illatát, ezért arra gondoltam, hogy készítek belőle valami finomságot.

Facebook oldalunkon (itt találod) meg is kérdeztem a követőket, hogy ki mit készítene belőle. Kaptam sok receptet, az elsőt most megosztom veled is.

Nagyon egyszerű! Főszerepekben a csirkemell, gomba és oregánó szerepelt!

Mutatom, hogy készítettem:

A csirekemelleket csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam, majd egy kicsit állni hagytam (kb. fél kg mennyiséget). Egy zacskóba kb. 2-3 evőkanál lisztet tettem, beleöntöttem a csíkokra vágott csirkemellet, összeráztam és ezután egy kevés olívaolajon lepirítottam. De nem nagyon, csak éppen annyit, hogy egy kis színt kapjon.

Félretettem a csirkemellet és egy másik edényben dinszteltem vöröshagymát és rátettem a csíkokra vágott gombát és megszórtam frissen vágott oregánóval. Sóztam, borsoztam és egy kicsit pároltam.

Mikor majdnem kész volt, akkor hozzáadtam a csirkemellet és 2 dl főzőtejszínt.

Lehet hozzá adni 1 dl fehérbort is, nem kell félni tőle, mert az alkohol elpárolog belőle.

Sűríteni sem kellett, hiszen a liszt, ami a csirkemellen volt, nagyon szépen besűrítette.

Egy pár percig főztem és már kész is volt. 

Köretként tésztát készítettem hozzá, amit össze is keverhetsz a csirkemellel vagy tálalhatod mellé is.

csirkemell, gomba, oregánó

 

Zabkása lenmagolajjal

A zab és a lenmag/lenmagolaj egy szuper párosítás akkor, ha az emésztőrendszeredet szeretnéd támogatni.

Szerintem a legjobb párosítás, ha zabkását készítesz belőle!

Mutatom, hogy én melyik receptet tartom a legjobbnak.

Hozzávalók egy finom lenmagolajos zabkásához:
1 dl zabpehely
1 dl víz
egy kevés tej
1 db banán
1 evőkanál méz
1 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolaj
néhány szem mazsola
néhány szem gyümölcs (például egy eper)

Lehet tejjel is készíteni, ez ízlés kérdése, szerintem vízzel is nagyon finom (a tej elhagyható a receptből).

Felteszem a vizet, beleteszem a zabpelyhet, majd néhány percig főzöm.

A többi hozzávalót akkor szoktam beletenni, mikor már leveszem a tűzről  a zabkását. A péppé zúzott banánt, a mézet, a mazsolát, a lenmagolajat tehát csak közvetlenül fogyaszztás előtt adom hozzá. 
Ez azért fontos, mert a magas hőmérséklet károsíthatja az alapanyagot értékes összetevőit, így ezzel próbálom megőrizni a sok-sok vitamint és ásványi anyagot. Zabkása lenmagolajjal bővebben…

A legjobb ételek székrekedésre

A székrekedés sajnos nagyon sok embert érint manapság. Ez egy olyan probléma, ami megkeserítheti a mindennapokat. Kellemetlen érzés, puffadás, fájdalom és még sorolhatnánk a tüneteket. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert hosszú távon sok problémát okozhat.

Arra is szeretném felhívni a figyelmedet, hogy bármennyire is egyszerűnek tűnik, nem a hashajtók folyamatos szedése a jó megoldás. A hozzászokás veszélye fennáll ezeknél a szereknél és ez további problémákat eredményezhet.

Van jobb megoldás! Összegyűjtöttem azokat az ételeket, amelyek segíthetnek neked megelőzni és kezelni a székrekedést.  A legjobb ételek székrekedésre bővebben…

Tökmagolaj kúra a szív egészségéért

Amióta elkezdtünk hidegen sajtolt olajokat készíteni szinte minden nap rácsodálkozom, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók és milyen értékes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Olvastam egy cikket, melyben az állt, hogy a tökmagolaj remek magnézniumforrás, így fogyasztásával sokat tehetsz a szív- és az érrendszer egészségéért.

Viszont egyáltalán nem mindegy hogy fogyasztod és milyen olajat választasz hozzá. 

Erről lesz ma szó! Olvass tovább! Megéri! 🙂 Tökmagolaj kúra a szív egészségéért bővebben…

Tükörtojás és rizs dióolajjal? Igen!

Elsőre lehet, hogy furcsának találod a címet, de nem őrültem meg, ne aggódj. Nem fogok neked tükörtojásos rizst ajánlani!

Amiért ezt a bejegyzést írom, az, hogy a kislányom újabban nagyon rákapott a dióolaj ízére. Én nem csodálkozom ezen, hiszen kezdetek óta nekem is nagy kedvencem, de nála ez az imádat már kezd egészen furcsa párosításokat eredményezni.

Leírom neked, hogy mi mindenhez próbálta már ki a dióolajat, hátha neked is kedved támad a kísérletezgetéshez.

Szóval az első dolog a tükörtojás volt. Nem nagyon szeretem a hidegen sajtolt olajokat hevíteni, hiszen pont az a lényege a hidegen sajtolásnak, hogy nem alkalmazunk magas hőmérsékletet. Éppen emiatt nem nagyon szoktam ezekben sütni-főzni. Inkább az utóízesítést alkalmazom és ezt javaslom neked is.

A kész tükörtojást meglocsoltam egy kis dióolajjal. Ez indította el a lavinát 😀

Nagyon kellemes diós ízt adott neki és ez annyira ízlett a kislányomnak, hogy ebédkor az jutott eszébe, hogy a rizshez is megkóstolja. A sült hús mellé készült rizst meg is locsolta dióolajjal és elégedetten, jóízűen elfogyasztotta. Nem valami jó evő gyermekről van szó, úgyhogy ez már nála nagyon nagy dolgot jelent!

A következő “áldozat” a rántotta volt, majd következett a pirítós, a joghurt, a gyümölcsök és a turmixok. 

Ma már ott tartunk, hogy valahányszor egy új étellel találkozik, jön is a kérdés: “Anya, szerinted milyen lenne ez dióolajjal?”

És megkóstolja! És ízlik neki!

Azért osztottam meg veled ezt a kis történetet, mert ebből is látszik, hogy mennyire sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok. Nem kell leragadni annál, hogy a nyers zöldségre öntesz egy két kanálnyit.

Legyél bátor, kísérletezz és meglátod megéri! Ha nem vagy ennyire bátor, akkor először vegyél ki egy kis adagot az ételből és úgy adj hozzá dióolajat. Ha nem ízlik, akkor anélkül fogyasztod el a többi részt. Ha pedig igen, akkor bátran add hozzá a többihez is!

Szeretnék azonban egy dolgot javasolni neked!

Tükörtojás és rizs dióolajjal? Igen! bővebben…

Fontos változások a szállítási díjakban

Fontos változások a szállításban!

Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy 2020. május 1-től változni fognak webáruházunkban a szállítási költségek.

Akik régóta követnek bennünket jól tudják, hogy a kezdetektől fogva (2011-től) a jelenlegi szállítási díjakkal dolgozunk. Az eltelt évek során nem emeltünk a szállítási díjakon, viszont a mostani helyzetben a folyamatos drágulások miatt nekünk is muszáj változtatnunk.

Fontos változások a szállítási díjakban bővebben…

Milyen immunerősítőt szedjek?

A mostani helyzetben – a koronavírus járvány miatt – talán még többen keresnek rá az interneten arra, hogy milyen immunerősítőt szedjenek.

Számos szakértő mondja, hogy az immunrendszert nem lehet és nem kell erősíteni, de ugyanakkor arról is olvashatunk, hogy az egyes betegségek bizonyos hiányállapotok miatt alakulnak ki.

Laikusként nehéz eldönteni, hogy kinek higgyünk.

Abban azonban biztosak lehetünk, hogy most is és járványhelyzeten kívül is fontos, hogy szervezetünk számára biztosítsuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezt pedig vegyes táplálkozással érhetjük el, melynek alapvető elemei a megfelelő minőségű és mennyiségű zsírok is.

Mert jó minőségű zsírokra igenis szüksége van a szervezetünknek a megfelelő működéshez. 

Melyek a jó zsírok, amelyek hozzájárulhatnak egészséged megőrzéséhez?

Milyen immunerősítőt szedjek? bővebben…