3 finom krémleves hidegen sajtolt olajjal

A hidegen sajtolt olajok azon kívül, hogy jótékonyan hatnak a szervezetünkre még ételeinkhez is szuperül passzolnak.

Csak egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket mivel fogyasztod.

Amit most hoztam az pont az passzol a jelenlegi időjáráshoz, ugyanis a mostani esős, hűvös, szeles időben nem csak egy jó tea, hanem egy finom krémleves is átmelegíthet.

Az első legyen egy igazán aktuális fogás:

1. Sütőtökkrémleves hidegen sajtolt tökmagolajjal

  • 900 g sütőtök
    tökmagolaj
    GastrOlaj hidegen sajtolt tökmagolaj Kattints a képre!
  • 20 g vaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi őrölt fehér bors
  • 1 csapott teáskanál só
  • 80 ml főzőtejszín (15-20%-os)
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér
  • 4-5 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt tökmagolaj

A sütőtököt meghámozom, kimagozom és felkockázom. A vajat egy fazékban felolvasztom és a hagymát üvegesre párolom benne, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és sózom, borsozom.

Ezután hozzáadom a sütőtököt, majd annyi vízzel engedem fel, hogy éppen ellepje. Körülbelül fél óra alatt megpuhul. Ezután turmixszal pépesítem és közben hozzáadom a tejszínt és gyömbért is.

Közvetlenül fogyasztás előtt minden tányér sütőtökrémlevesre 1-1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajat teszek (katt ide érte).

2. Karfiolkrémleves hidegen sajtolt dióolajjal

A vöröshagymát és a fokhagymát a vajon megpárolom. A karfiolt apró darabokra szelem, hozzáadom a hagymához és addig kevergetem, míg a hagyma üvegesre nem párolódik.

Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje és körülbelül fél óra alatt puhára főzöm a karfiolt. Ha kész, akkor hozzáöntöm a tejet és a tejszínt, egyszer felforralom és utána az egészet turmixolom.

Közvetlenül fogyasztás előtt adom hozzá a dióolajat (1 evőkanállal – kattints ide érte). Minden tányérhoz külön-külön.

3. Burgonyakrémleves hidegen sajtolt lenmagolajjal

  • 800 g burgonya
    lenmag
    GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolaj Kattints a képre érte!
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 ml tejföl
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 4 db babérlevél
  • 1 csapott evőkanál búzaliszt
  • 4-5 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolaj 

A burgonyát kis kockákra vágom, majd felteszem főni. Csak annyit vizet adok hozzá, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a vöröshagymát (egészben), a fokhagymát, a sót, a borsot és a babérlevelet – így főzöm meg.

Körülbelül fél óra alatt megpuhul a burgonya. Kiveszem a babérlevelet és turmixszal pürésítem. Közben a tejfölből és a lisztből csomómentes habarást készítek, amit hozzáadok a pürésített burgonyához, majd egyszer még felforralom. Ha túl sűrű lenne, akkor egy kevés vizet adok hozzá.

Tálaláskor, közvetlenül fogyasztás előtt a tetejét meglocsolom hidegen sajtolt lenmagolajjal (ide kattints érte)Körülbelül 1 evőkanálnyi mennyiség szükséges.
Őrölt szerecsendióval egy kicsit különlegesebbé teheted! 🙂

Nincs is finomabb vacsora egy hűvös napon, mikor átfagyva érsz haza. Nagyon hamar elkészül, átmelegít, táplál és egészséges – ez a krémleves hidegen sajtolt olajokkal!

Jó étvágyat! 🙂

Az olajokat megvásárolhatod a képre kattintva! 

Szeretnéd jobban megismerni a hidegen sajtolt olajok világát? Akkor kattints az alábbi képre a Növényi olaj kisokosért!

banner_feliratkoztatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .