Házi kenyér hidegen sajtolt dióolajjal

Imádom az otthon készített kenyér illatát. Finom, friss és szívet melengető illat. Mióta a hidegen sajtolt olajokkal foglalkozom, sokszor eszembe jutott, hogy valahog bele kellene csempésznem ezekebe a finom pékárukba is a hidegen sajtolt olajok ízvilágát.

Sokat próbálkoztam, sokat kísérletezgettem, mire eljutottam odáig, hogy megmutatok neked egy receptet. A választásom erre a házi készítésű kenyérre esett, melyhez hidegen sajtolt dióolajat is használtam.

Szerintem a végeredmény szuper lett, de szeretném, ha te is kipróbálnád, elkészítenéd, megkóstolnád és beszámolnál nekem arról, hogy ízlett! 🙂

Olvass tovább a receptért!

Dióolajos kenyér hozzávalói:
10 dkg dióbél
5,5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
4 evőkanál dióolaj
1,5 kávéskanál só
75 dkg finomliszt

A diót vágd apróra (néhány szemet hagyhatsz a díszítéshez), majd egy serpenyőben pirítsd meg óvatosan.

A tejet langyosítsd meg, öntsd egy tálba , az élesztőt morzsold bele, majd egy kevés lisztet keverj el benne. Langyos helyen 15 perc alatt futtasd fel.

Ezután az olajat és a sót keverd hozzá és a liszttel együtt dagaszd hólyagos tésztává , a végén pedig add hozzá a diót is. A tésztát egy tálban, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát keleszd.

Ha letelt az idő, akkor tedd meglisztezett deszkára, felezd el és formázz belőle cipókat . A tetejüket nem túl mélyen kb. ujjnyi szélességben késsel vagdosd be és az elején félretett diókat illeszd bele.

Sütés előtt még keleszd körülbelül 25-30 percig, majd előmelegített sütőben 30 perc alatt süsd készre (kb. 180 fokon). Várd meg kihűl és csak utána szeleteld fel!

Isteni finom lesz, meglátod! 🙂

Még jobb, ha egy finom tökmagolajos szendvicskrémmel tálalod, melynek a receptjét ide kattintva megtalálod!

Jó étvágyat és jó egészséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .