A dióolaj jótékony hatásai

A hidegen sajtolt dióolaj jótékony hatásaiGastrOlaj dióolaj

Melyek lehetnek ezek a hatások?
Hogy tudod őket leginkább élvezni?
Mire kell odafigyelned a vásárlás során?
Mire kell odafigyelned a fogyasztás során?

Ezekre a kérdésekre adok választ a mai blogbejegyzésben! Érdemes végigolvasni, mert hasznos lesz! 🙂

A dióolaj jótékony hatásait az alábbiak szerint gyűjtöttem össze:

  • magas telítetlen zsírsavtartalma miatt segíthet számos probléma megelőzésében (GastrOlaj hidegen sajtolt dióolajunknak 89,3% a telítetlen zsírsavtartalma):
    • például a szív- és érrendszeri problémák
    • vérnyomásproblémák
    • ízületi gyulladások
    • idegrendszeri problémák
    • immunrendszeri problémák
  • E-vitamintartalma miatt segíthet:
    • bőrproblémák leküzdésében
    • természetes bőrápolás folyamatának kialakításában
    • bőrbetegségek kiegészítő kezelésében
    • hajproblémák kezelésében
    • körömerősítésben
    • immunerősítésben
  • kedvező összetevői miatt segíthet az enyhe depressziós tünetek enyhítésében, illetve segíthet alkalmazkodni a megváltozott élethelyzetekhez (legyen szó ovi/suliváltásról, családtag elvesztéséről, válásról vagy bármilyen nehéz élethelyzetről)

A következő kérdés az volt, hogy a dióolaj jótékony hatásai hogyan használhatók ki a legjobban.

A dióolajat háromféleképpen illesztheted be a mindennapjaidba:

  1. Belsőleg, kúraszerűen fogyasztva
  2. Ételekhez adagolva
  3. Külsőleg felhasználva

Dióolaj belsőleg, kúraszerűen fogyasztva azt jelenti, hogy minden reggel elfogyasztasz belőle 1 evőkanálnyi mennyiséget éhgyomorra. Ezt kúraszerűen kell tenned, minden nap 3 hónapon keresztül. Ennyi időt érdemes adni neki. Miután elfogyasztottad a napi adagodat, várj körülbelül 20 percet és csak azután reggelizz. Ha fekete kávét vagy fekete teát is iszol rendszeresen, akkor javaslom, hogy a jobb felszívódás érdekében azzal is várj kb 20 percet.

A dióolajat ételeidhez is adhatod, ebben az esetben arra kell figyelned, hogy ne hevítsd az ételd a dióolajjal együtt. A hidegen sajtolt dióolaj a legértékesebb dióolaj, hiszen a készítés során nem használunk magas hőmérsékletet, így meg tudjuk őrizni a dió értékes összetevőit. Éppen emiatt neked sem javaslom, hogy hevítsd az olajat, nehogy sérüljenek a benne található vitaminok és ásványi anyagok.

Add hozzá például natúr joghurthoz, csepegtesd pirítósra, keverd bele közvetlenül fogyasztás előtt a zabkásába vagy keverd hozzá a reggeli szendvicskrémedhez. Azért a reggelit szoktam javasolni, mert egy egészséges reggelivel már eleve jobb esélyekkel indulsz neki a napnak.

A dióolaj külsőleg történő felhasználást azoknak ajánlom, akik szeretnék a sok káros anyagot tartalmazó kozmetikumokat lecserélni. Testápoló, arckrém vagy sminklemosó helyett is nyugodtan használhatod a dióolajat önmagában. Ha testápolóként vagy arckrémként használod, akkor a bőröd legyen egy kicsit nedves, hogy jobban felszívódjon.

Nagyon szépen ápolja a bőrt, nyugodtan használhatod gyerekeknél is, hiszen semmilyen káros hatása nincs. Ha szeretnél egy kis extra gyógyhatást vagy illatot, akkor javaslom neked a 100%-osan tiszta, terápiás jellegű illóolajakat. Egy üvegbe önts egy kevés dióolajat, csepegtess bele néhány csepp levendulaolajat és este kend be a bőröd vele. Egy feszült nap után sokat segíthet megnyugodni. Ugyanígy alkalmazható gyerekeknél is nyugtalanság esetén.

Erre figyelj dióolaj vásárlásakor!

Azért, hogy a dióolaj jótékony hatásait élvezhesd, néhány dologra oda kell figyelned!

Az első és legfontosabb, hogy kizárólag a hidegen sajtolással készült dióolajat javaslom akkor, ha jótékony hatásait élvezni szeretnéd. Mindjárt meg is indokolom, hogy miért.

A hidegen sajtolást van szerencsém közvetlenül is ismerni, hiszen mi is készítünk hidegen sajtolt olajokat, köztük dióolajat is. A hidegen sajtolásnál fontos, hogy a folyamat során az olaj hőmérséklete nem haladhatja meg a 40°C-ot. Így tudjuk megőrizni a dió értékes összetevőit. Erre mindig nagy figyelmet fordítunk!

A hidegen sajtolás technológiánál tudni kell, hogy mivel nem használunk magas hőt, ezért a kihozatal is kisebb (egy adott mennyiségű magból kevesebbet tudunk sajtolni, mint akkor ha melegítenénk). Emiatt pedig a valódi hidegen sajtolt olajok egy kicsit drágábbak. 

Lehet kapni olcsóbb olajakat, sőt egészen olcsó olajakat is, de ilyenek kapcsán én mindig óvatosságra és körültekintésre intelek. Nézd meg alaposan a gyártót, keresd fel a honlapját és nézz utána alaposan a készítés módjának. Néhányan ugyanis melegítik, pirítják a magokat a sajtolás előtt, ez azonban véleményem szerint nem fér bele a hidegen sajtolás technológiájába. Légy óvatos, mert a célod az, hogy élvezhesd a jótékony hatásokat, de ha rossz minőségű olajat vásárolsz, akkor olyan, mintha az ablakon dobnád ki a pénzt.

Erre figyelj dióolaj fogyasztásakor!

Dióolaj fogyasztásakor arra kell odafigyelned, hogy ne hevítsd az olajat az étellel együtt. A korábbiakban leírtak miatt ne kockáztasd, hogy sérülnek az értékes összetevők.

Használd fel ételeid utóízesítésére, nagyon finom egy roston sült csirkemellre csepegtetve közvetlenül a fogyasztás előtt. Salátákra önmagában is használhatod, sokkal egészségesebb a kész bolti önteteknél és a zöldségekben lévő zsírban oldódó vitaminok is jobban hasznosulnak.

Ha úgy döntesz, hogy kúraszerűen fogyasztod a dióolajat, akkor javaslom, hogy az olaj elfogyasztása után ne igyál vagy egyél citrusféléket, mert gátolhatják a felszívódást.

Ha mindezeket betartod, akkor biztosan élvezheted a dióolaj jótékony hatásait és sokat teszel az egészséged megőrzéséért! 🙂

Ha valódi dióolajat keresel, akkor pedig nézz be webáruházunkba! 🙂

Dióolaj

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..