Hidegen sajtolt lenmagolaj

Az egyik legszélesebb körben ismert hidegen sajtolt olaj a lenmagolaj. A legtöbben a székrekedéssel való küzdelem kapcsán találkoznak vele, de ezen felül még számos esetben alkalmazható.

Ma összegyűjtöttem neked, hogy mi mindenre és hogyan alkalmazható a hidegen sajtolt lenmagolaj! Olvass tovább! 🙂

Kezdjük ott, hogy a hidegen sajtolt elnevezés a lenmagolaj esetében is rendkívül fontos. A hidegen sajtolás az elkészítés módjára utal, egészen pontosan azt jelenti, hogy a lenmag a sajtolás során nem kerül hőkezelésre, hanem a tisztítás után egyből bekerül a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőle az olajat. Ezzel szemben vannak olyan eljárások, melyekben a magokat magas hőmérsékleten kezelik, ennek hátránya, hogy az értékes összetevők a nagy hőmérséklet hatására sérülhetnek.

Miután ezt tisztáztuk, térjünk rá az értékes összetevőkre, jótékony hatásokra!

Irodalmi forrásokra hivatkozva összegyűjtöttem egy kis listát azokból a jótékony hatásokból, értékes összetevőkből melyek a lenmagolajra jellemzőek:

  • rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, ezért jó hatással lehet a szív- és érrendszerre
  • Omega-3 zsírsavtartalma miatt segíthet az Omega-3 zsírsavak pótlásában
  • A-, B-, C-, D- és E-vitaminokat tartalmaz
  • kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód természetes forrása
  • ízületi gyulladások esetén jótékony hatású lehet belsőleg és külsőleg is
  • izomláz, izomfájdalom esetén külsőleg is használható
  • emésztési problémák esetén belsőleg használva segíthet
  • megszüntetheti és szabályozhatja a székrekedést

A fenti felsorolásban olvashattad, hogy külsőleg és belsőleg is lehet használni a hidegen sajtolt lenmagolajat. Külső felhasználása azt jelenti, hogy az értintett testrészeket rendszeresen bekened a hidegen sajtolt lenmagolajjal. Érdemes az esti időszakot választani, mert így az éjszaka folyamán szépen felszívódik.

Belsőleg többféleképpen alkalmazhatod a hidegen sajtolt lenmagolajat: kúraszerűen és ételeidhez adagolva.

Kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy a hidegen sajtolt lenmagolajból minden nap, reggel éhgyomorra elfogyasztasz 1 evőkanállal. Miután elfogyasztotttad az olajat várj kb. 20 percet és utána reggelizz. Ha rendszeresen fogyasztasz fekete kávét vagy teát, akkor azzal is várd meg ezt a kis időt a jobb felszívódás érdekében.

A kúraszerű fogyasztás során érdemes kúrákban gondolkodnod – ahogy a neve is említi, hiszen egy-egy evőkanálnyi olajtól nem lehet sokat várni. Egy kúra legyen minimum 3 hónapos, ha szeretnél tarts szünetet a kúrák között, de nem feltétlenül muszáj.

Az ételeidhez is hozzáadhatod a hidegen sajtolt lenmagolajat akkor, ha nem tudod önmagában kanalazva meginni. Ilyenkor is érdemes megtartani a 3 hónapos kúrát és minden nap belekeverni az ételedbe.

Erre leginkább a reggeli a legalkamasabb. Amire mindenképpen figyelned kell az, hogy semmiképpen ne melegítsd vagy hevítsd az olajat az étellel együtt, hiszen a hidegen sajtolásnak pont az a lényege, hogy a készítés során mi sem hőkezeljük a magokat (ezért te se árts az értékes összetevőknek a magas hőmérséklettel).

A reggeli fontosságát számos tanulmány bizonyította már. Egy tápláló, egészséges reggeli meghatározhatja az egész napodat, ebből kifolyólag hatással lehet a munkavégzésedre vagy akár az iskolai teljesítményedre is. Segíthet megelőzni a vércukorszint ingadozását és az ebből származó egészségügyi kockázatokat.

Éppen ezek miatt a szempontok miatt szoktam javasolni, hogy ha valaki nem tudja önmagában kanalazni az olajat, akkor adja hozzá  a reggelijéhez. Ehhez is hoztam néhány ötletet, de természetesen a saját ízlésednek megfelelően is fogyaszthatod:

  • csepegtesd egy szelet teljes kiőrlésű pékáruból készült pirítósra
  • add hozzá zabkásához  (de csak közvetlenül a fogyasztás előtt, ne melegítsd!)
  • add hozzá natúr joghurthoz
  • add hozzá natúr joghurthoz és adj hozzá még aszalt gyümölcsöt
  • add hozzá túrókrémhez
  • keverd bele szendvicskrémbe és fogyaszd teljes kiőrlésű pékáruval

Ez csak néhány ötlet, egészítsd ki nyugodtan kedvedre. A lényeg a rendszeres fogyasztáson és a valódi hidegen sajtolt olajon van!

Ehhez ajánlom jó szívvel saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt lenmagolajunkat, melyet webáruházunkban megtalálsz a képre kattintva! lenmagolaj

Ha pedig bármi kérdésed lenne a fogyasztással/felhasználással kapcsolatban, akkor pedig fordulj hozzám bizalommal az info[kukac]gastrolaj.hu email címen! Szívesen segítek!

 

 

 

 

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..