Miért olaj és miért nem zsír?

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy a korábban olyan széles körben elterjedt zsírfogyasztás ellen miért küzdenek annyira a szakemberek. Miért változtak ekkorát a táplálkozással kapcsolatos nézetek? Miért kerültek előtérbe a növényi olajak, elsősorban a hidegen sajtolt növényi olajak?

Én is sokszor kapok ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, ezért arra gondoltam, hogy egy kicsit beszéljünk erről a témáról.

Fat products
Forrás: www.stroke-network.com

Első körben talán érdemes tisztázni (bár bizonyára sokan tisztában vannak vele), hogy mi tartozik a növényi és mi az állati eredetű zsírokhoz. A növényi eredetű zsírok például a növényi olajok, az állati eredetű zsírokhoz pedig a sertészsír, zsíros hús, vaj, sajt tartozik.

Egy másik fontos kérdés, melyet érdemes tisztázni, hogy mit jelent és melyek a telített és a telítetlen zsírok. A kettő közötti különbséget az összetételük adja, a növényi eredetű táplálékokban nincsen koleszterin, melynek magas szintje köztudottan káros egészségünkre (a szívinfarktus, a stroke és az érelmeszesedés első számú okozója). Tartalmaz viszont növényi szterineket, melyek elsődleges feladata, hogy a koleszterin felszívódását gátolják.

A növényi eredetű zsírok telítetlen zsírsavakban gazdagok, míg az állati eredetűek telített zsírsavakban.  Táplálkozási szakemberek szerint egészségünk megőrzése szempontjából az a jó, ha táplálkozásunk telítetlen zsírsavakban gazdag és telített zsírsavakban szegény. Ennek oka, hogy a telített zsírsavak hatására túlságosan megemelkedik a koleszterinszint, melynek súlyos következményei lehetnek szervezetünk működésére.

Ezért érdemes hidegen sajtolt olajokat fogyasztani a mindennapi étkezések során. Ezek az olajok rendkívül gazdagok telítetlen zsírsavakban, melyeknek a szerepe azoknak a szabadgyököknek a megkötése a szervezetben, melyek felelőssé tehetőek a gyulladásos és a daganatos megbetegedésekért. Ugyancsak a gazdag telítetlen zsírsavaknak köszönhetően segíthet megelőzni a szívinfarktust és az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Jó pár évvel ezelőtt még sok háztartásban csupán sertészsírt használtak az ételek elkészítéséhez. Első lépésként a szakemberek próbálták a lakosság gondolkodásmódját átformálni és igyekeztek az embereket az olaj, elsősorban a napraforgóolaj fogyasztására ösztönözni. Később egyre elterjedtebbé vált, egyre többen a napraforgóolaj mellett döntöttek. Szakemberek szerint az infarktusban elhalálozottak száma ugyanebben az időben csökkent, melynek egyik oka minden bizonnyal az orvosi ellátás javulása, de kiemelkedő lehet még az emberek táplálkozási szokásának megváltozása, az alacsonyabb koleszterinszint és a növényi olajok előtérbe kerülése.

Ha valaki esetleg fogyókúrában gondolkodik, akkor sem kell lemondania a hidegen sajtolt növényi olajokról. Bár kalóriaértékük magas, a zsírlerakódáshoz mégsem ezek járulnak hozzá leginkább. Ennek legfőbb okozója ugyanis a gyorsan felszívódó szénhidrátok (cukor, fehér kenyér, rizs, krumpli, tészták) fogyasztása, melyek a gyors vércukor-emelkedés által kiváltott inzulin-elválasztásra szénhidrát, illetve zsír-átalakulást hoznak létre.

banner_feliratkoztatás

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Miért olaj és miért nem zsír?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. nem tudom mit mondjak mind erre en l7 eve azaz 1996 banb vagtam sertest utoljara,es ugyanezekböl a megfontolasokbol azota csak kimondottan etolajjal fözünk eredmrny 2008 november stroch az agyamba,lebenultam a jobb oldalamra,2010 febr szivinfarktus elvesztettem az erömet megkatetereztek a varosmajori klinikan dr szabo györgy altal,jobban lettem de a labszaraim nem birjak a terhelest azonfelül hogy 1997 ig fotbalztam oldboys csapatba heti 2-3 szormegirtam sajnos de ez volt ne haragudjatok de meg kellet irnom,most eszek sertes szalonat hidegen,sütve disznozsirt hidegen kenyerre kenve mar csak azert is

    1. Kedves István!
      Semmi gond nincs azzal, hogy ezt megírtad nekünk. Valahol meg is értem a gondolkodásodat, de a történtek ellenére is azt gondolom, hogy ne hanyagold el teljesen a hidegen sajtolt növényi olajokat. Nem azt mondom, hogy csak abba főzz, vagy csak azt fogyaszd, de 1 kanál tökmagolaj, vagy 1 kanál dióolaj naponta elfogyasztva sokat tehet azért, hogy érfalaid erősebbek legyenek és elkerüld a lerakódásokat. Családunkban történt agyi infarktus után a kezelő szakorvos javasolta, hogy fogyasszon az illető napi 1 evőkanál (semmi ételbe belekeverve, csak úgy simán kanálból fogyasztva) hidegen sajtolt olajat és azzal rengeteget tehet az esetleges ismétlődések elkerülése végett.

      Nagyon sajnálom, ami történt Veled és kívánom, hogy a jövőben jó egészségben teljenek a napjaid!

  2. 1980-tól családi házban éltünk, minden évben három disznót vágtunk és mind
    elfogyott. Négytagú család plusz közeli rokonság. 97-ben férjem autóbaleset
    következtében 41 évesen elhalálozott. Ekkor tömbházba költöztem és minden
    megváltozott az életünkben. Jelenleg a disznó zsírját körömvirággal gyógyászati
    célra használom, a hidegen sajtolt olajok nagy részét szintén gyógyításra, főzésre
    salátákra. Csontritkulásra, naponta mákolajat iszom minden reggel éhgyomorra.
    Egyszóval áttértem a hidegen sajtol olajok használatára, mert egészséges.
    Üdvözlettel: Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..