Omega 3 miben van?

A hidegen sajtolt olajok kapcsán sokszor kapok olyan kérdést, hogy pótolható-e a fogyasztásukkal az Omega-3 zsírsav és ha igen, akkor melyiket érdemes fogyasztani.

Aztán a következő kérdés általában az szokott lenni, hogy mi a helyzet az Omega-6 zsírsavval. Köztudott ugyanis, hogy a túlzásba vitt Omega-6 zsírsavfogyasztás gyulladásos megbetegedéseket okozhat és sok olajban az Omega-6 zsírsav található meg inkább.

Most egy olyan olajat mutatok neked, amiben optimális arányban található meg a szervezet számára nagyon fontos Omega-3 zsírsav és a sokak által rettegett Omega-6 zsírsav.

Ez az olaj pedig a hidegen sajtolt kendermagolaj. Nézzük, hogy hogyan és miért érdemes fogyasztani ezt a fantasztikus ízű olajat! 🙂

Elsősorban tehát azért, mert a kendermagolaj rendkívül jó természetes forrás, ha az Omega-3 zsírsavat szeretnéd pótolni. Ha még nem hallottál volna róla, akkor elmondom röviden, hogy az Omega-3 zsírsav egy olyan zsírsav, melyre a szervezetednek szüksége van az optimális működéshez, azonban beviteléről neked kell gondoskodni a táplálkozásod során. Ennek pedig egyik legjobb módja, ha a hidegen sajtolt kendermagolajat beilleszted a hétköznapjaidba.

Hogy érdemes beilleszteni a hidegen sajtolt kendermagolajat a mindennapjaidba?

  • Kúraszerű fogyasztással
  • Ételeidhez adagolva

Kendermagolaj kúraszerű fogyasztása

A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy egy meghatározott időszak alatt folyamatosan elfogyasztasz egy meghatározott mennyiségű kendermagolajat.

Természetgyógyászok javaslatára azt szoktam javasolni, hogy egy kúra minimum 3 hónapig tartson és ezalatt az időszak alatt minden reggel fogyassz el egy evőkanál kendermagolajat (lehetőleg reggel, éhgyomorra). Gyerekek is fogyaszthatják, nekik a napi javasolt fogyasztási mennyiség 1 kiskanál.

A három hónap letelte után lehet szünetet tartani ha szeretnél. Általában 2 hetet szoktam javasolni.

Fontos, hogy ha bármilyen gyógyszert szedsz, vagy orvosi kezelés alatt állsz, akkor a rendszeres fogyasztásról mindenképpen tájékoztasd a kezelőorvosodat.

Lényeges információ még, hogy ha elfogyasztottad éhgyomorra az olajat, akkor várj körülbelül 15-20 percet és csak ezután reggelizz. Ha rendszeresen iszol fekete teát vagy fekete kávét, akkor ezzel is várd meg ezt a kis időt a jobb felszívódás érdekében.

Kendermagolaj ételeidhez adagolva – erre figyelj!

A kendermagolajak közül a legértékesebb a hidegen sajtolt kendermagolaj. Ha ételeidhez használod fel, akkor azt javaslom, hogy ne hevítsd az olajat. Azért fontos ez, mert a “hidegen sajtolt” elnevezés azt jelenti, hogy a készítés során a magokat és az olajat nem éri magas hőmérséklet, így megőrizhetők a kendermag értékes összetevői (vagyis nem sérülnek a hő hatására).

Emiatt azt javaslom, hogy te se hevítsd az olajat, hanem inkább hidegen használd fel. Diós íze van, ezért nagyon jól kombinálható a reggelikkel.

A kendermagolajat felhasználhatod akár:

  • a reggeli zabkásádhoz (közvetlenül fogyasztás előtt keverd bele, ne hevítsd)
  • a reggeli joghurtodhoz keverve, aszalt gyümölccsel dúsítva
  • a reggeli szendvicskrémedhez keverve (ilyenkor azt javaslom, hogy ne egy nagy mennyiségbe keverd bele, hanem közvetlenül fogyasztás előtt a saját kis adagodba, amit mindenképpen elfogyasztasz)
  • sült húsok utóízesítéséhez (közvetlenül fogyasztás előtt)
  • párolt zöldségekre locsolva (feldobja a legegyszerűbb köretet is)
  • vajat helyettesítve a szendvicseidben
  • salátákra – a bolti kész önteteket nyugodtan cseréld le kendermagolajra, nem fogod megbánni!

Ezek persze csak ötletadók, a lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt! 🙂
Egy dolgot tarts szem előtt, hogy ha megoldható ne hevítsd a kendermagolajat.

Jó minőségű, valódi hidegen sajtolt kendermagolajat találsz nálunk is, webáruházunkban már elérhető. Kattints ide vagy a képre és máris a webáruházba léphetsz!

 

 

 

 

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..