Hidegen sajtolás

Az egészségünk nagyban függ az életmódunktól és a táplálkozásunktól.
Sok betegséget meg tudunk előzni, vagy akár vissza is tudunk fordítani azzal, ha erősítjük szervezetünket a hiányzó elemek bevitelével. Ehhez nyújt nagy segítséget a hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztása, hiszen ezek az olajok telítetlen zsírsavakban és fontos vitaminokban gazdagok.
Laikusként nem biztos, hogy ismerjük a különbséget a telített és a telítetlen zsírsavak között (tisztelet a kivételnek 🙂 ).
Röviden azt lehet elmondani, hogy a telítetlen zsírsavak a halakban és a növényi olajakban találhatóak meg, a húsok és vaj pedig telített zsírsavakat tartalmaznak.
Kutatások szerint ha telített zsírsavak fogyasztását csökkentjük, akkor még nem tettünk nagy lépést az egészségesebb élet felé. Nagyon fontos, hogy ezzel egy időben növeljük a telítetlen zsírsavak bevitelét is.
A telített zsírsavak ugyanis emelik az ún. rossz koleszterin szintjét, míg a telítetlen zsírsavak (melyek a hidegen sajtolt olajaikban is jelen vannak => EMI-TÜV SÜD Kermi által bevizsgált minőség!) megemelik az ún. jó koleszterin szintjét, így csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
A hidegen sajtolt tökmag– és dióolajaink is gazdagok telítetlen zsírsavakban és nagyon ízletes kiegészítői ételeinknek (akár sültek utóízesítésére, akár pedig salátákra csepegtetve használjuk). Természetesen önmagukban is fogyaszthatóak, ilyenkor a javasolt mennyiség naponta 1 evőkanálnyi. Az olajok egymással nyugodtan kombinálhatóak, egyszerre fogyasztható a tökmag- és dióolaj is.

Mit is jelent pontosan a hidegen sajtolás?

A hidegen sajtolás során a tökmagot és a dióbelet megtisztítva dolgozzuk fel. Az így kinyert olaj a zárt rendszeren (csigás prés) való áthaladás során mentes minden külső szennyeződéstől, a sajtolás során pedig semmilyen adalék-, vegyszer-, vagy színezőanyagot nem használunk fel.
A hidegen sajtolás során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, mert a magas hő csökkentheti az olajok vitamin és ásványi anyag tartalmát. 
Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..