Lenmagolaj

A lenmagolaj egy nagyon értékes, sokoldalú olaj. Szerintem az egyik legnépszerűbb olajunk már a kezdetektől.

Mitől olyan értékes a lenmagolaj és milyen jótékony hatásai lehetnek?

Olvass tovább, erről írtam ma! 🙂

Ha egy ideje követsz, akkor tudod, hogy a GastrOlaj oldalon a hidegen sajtolt olajokkal foglalkozom, ezért a lenmagolaj alatt én most is a hidegen sajtolt lenmagolajat fogom érteni. Hogy miért olyan fontos ez, arra bejegyzés végén még visszatérek, de előtte beszéljünk arról, hogy milyen jótékony hatásai lehetnek a lenmagolajnak.

A hidegen sajtolt lenmagolaj irodalmi források alapján rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban. Ezen felül még rengeteg értékes összetevője van, mely alapján számos esetben jótékony hatású lehet.

A lenmagolaj jótékony hatásai:

  • serkentheti az agyműködést
  • szabályozhatja a koleszterinszintet
  • csökkentheti az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát
  • késleltetheti az öregedést
  • nagy segítség lehet izomláz esetén
  • légutak gyulladásos megbetegedése esetén lehet a segítségedre
  • jótékony hatással lehet a máj állapotára, annak javításával segíthet legyőzni az ekcémát
  • epe-, vese- és húgyhólyagkövek és homok esetén alkalmazható (a megkeményedett anyagok feloldásában játszhat szerepet)
  • jótékonyan hathat a gyomorsav termelésre – esetenként gyomorfekély gyógyulásában is segíthet
  • cukorbetegség esetén is fogyasztható – védi a gyomor nyálkahártyáját
  • segíti a bélműködést, székrekedéses panaszok esetén jótékony hatású lehet

Tudtad, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy fogyasztod a hidegen sajtolt lenmagolajat?

Kétféle fogyasztási módot szoktam javasolni:

  1. Ételekhez való adagolás
  2. Kúraszerű fogyasztás

A lenmagolaj ételekhez való adagolása: ebben az esetben a legfontosabb, hogy ne melegítsd az ételt a lenmagolajjal együtt. Ha főételhez, sültekhez vagy levesekhez szeretnéd hozzáadni, akkor mindig utóízesítésként add hozzá, soha nem melegítsd együtt az olajjal. A hidegen sajtolt lenmagolajnak pont az a legnagyobb értéke, hogy készítes során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, de arról, hogy ez miért fontos, később még írni fogok.

Belekeverheted a reggelidbe is. Például egy finom zabkásába vagy egy joghurtba és máris számos értékes összetevővel gazdagítottad a nap első étkezését.

Salátáidat, szendvicskrémjeidet is gazdagíthatod vele. Igazából rád van bízva, hogy mihez fogyasztod, az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy ha a jótékony hatásait szeretnéd élvezni, akkor ne melegítsd.

A lenmagolaj kúraszerű fogyasztása azt jelenti, hogy minden nap, reggel éhgyomorra elfogyasztod az ajánlott napi mennyiséget és ezt rendszeresen, kúraszerűen teszed. Egy kúra minimum 3 hónapig tartson, vagyis ezidő alatt minden reggelt így kezdesz. Az olaj elfogyasztása után közvetlenül nem tanácsos fekete teát vagy fekete kávét fogyasztani, inkább várj körülbelül 25 percet, reggelizz és utána kávézz. Ugyanez a helyzet a citrusfélékkel is, mert a felszívódást gátolhatják.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiség felnőtteknek 1 evőkanál, gyerekeknek 1 teáskanál naponta.

Most, hogy már tudod, hogy milyen értékes olaj a lenmagolaj, tudnod kell azt is, hogy mire figyelj oda, ha elindulsz, hogy beszerezz egy palackkal.

Mit kell tudnod a lenmagolajról, hogy biztosan jó minőségűt vásárolj?

Elsősorban azt, hogy ha a jótékony hatásait szeretnéd élvezni, akkor mindenképpen hidegen sajtolt lenmagolajat vásárolj.

Ezt azért hangsúlyozom ilyen sokszor, mert a boltok polcain többféle felirítú és árfekvésű olajjal találkozhatsz. Azt, hogy melyik higított, első körben nem tudod kiszűrni. A túl alacsony ár azonban azt tükrözi, hogy nem 100%-ban tiszta hidegen sajtolt olajról van szó. Azért írom ezt, mert előfordul, hogy a gyártók a sajtolás előtt hevítik a lenmagot, azért, hogy a sajtolás során nagyobb kihozatallal tudjanak dolgozni (a felmelegített magból több olajat tudnak kisajtolni). Ilyet ne válassz.

 

Mi kizárólag hidegen sajtolunk, ezért egy adott mennyiségű magból nem tudunk olyan sok olajat kinyerni, de amit kinyerünk, az sokkal értékesebb a hevített magból készült olajnál.

Mivel mi nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, így nálunk nem sérülnek a lenmag értékes összetevői a hő hatására. A GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolajunk éppen ezért nyugodt szívvel ajánlom fogyasztásra az egés családnak! Ide kattintva tudod megnézni, megvásárolni lenmagolajunkat!

Amire még oda kell figyelned, hogy mindenképpen sötét palackban lévő olajat válassz, hiszen ezeknek az olajoknak nem tesz jót a napfény, így egy sötét palackban jobban védve van.

Remélem tudtam segíteni neked! Ha bővebben szeretnél megismerkedni a hidegen sajtolt olajok világával és többet szeretnél megtudni róluk, akkor ajánlom figyelmedbe az Olajozott egészség című könyvemet! 🙂

Tudj meg mindet az olajokról!A lenmagolaj jótékony hatásainak forrása itt.

 

Üdvözöllek!

A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.

A cél, hogy megőrizzük egészségedet!

Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..