Mire lehet használni a dióolajat?

dióolaj

A hidegen sajtolt olajok közül nekem a hidegen sajtolt dióolajunk a nagy kedvencem. Isteni illat, isteni aroma és sok-sok jótékony hatás.

Ezeket gyűjtöttem most össze!

Először is nagyon fontos tisztázni, hogy szerintem igazán csak a valódi hidegen sajtolt olajtól várható el pozitív hatás.

Mit értek valódi hidegen sajtolt dióolaj alatt?

A legfontosabb a megfelelő alapanyag. Ha a dió maga rossz ízű, akkor a dióolaj is olyan lesz. Avas dióból nem készülhet aromás ízű dióolaj. Ezzel azt hiszem nem mondtam sok újdonságot.

Nálunk eddig szerencsére minden évben nagyon jó diótermés volt. A 2016-os év ugyan tartogatott kellemetlenségeket, mert a késői fagyok megviselték a diófáinkat, de azért így sem kell aggódni a megfelelő minőség és mennyiség miatt.

Ha megvan a megfelelő alapanyag, akkor a következő fontos lépés a feldolgozás technológiája. Sokféle olajjal találkozhatsz a boltok polcain vagy a webáruházak kínálatában is. Sokféle olaj, sokféle elnevezéssel. Biztosan találkoztál már salátaolajjal vagy akár hagyományos eljárással készült növényi olajjal – hogy csak a leggyakoribbakat említsem.

Fontos kiemelni, hogy csak arra a palackra írható rá, hogy hidegen sajtolt olaj, ahol a magokat, illetve az olajat semmilyen formában nem hőkezelik! 

Miért emelem ezt ki? Létezik egy olyan eljárás, melyet néhol hagyományos eljárásnak, máshol pedig melegen sajtolásnak neveznek. Ennek a folyamata, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik majd magas hőmérsékleten ezt a masszát lepirítják és így sajtolják.

Sőt olyan is van, ahol ugyan nem adnak hozzá vizet és sót és nem darálják le a magokat, viszont a sajtolás előtt megpirítják, hőkezelik a magokat és úgy sajtolják hidegen sajtolásra alkalmas technológiával.

Ugye neked is egyértelmű, hogy abban az esetben ha a masszát vagy akár csak a magot is hőkezelésnek vetik alá, akkor ott már bizony sérülnek az értékes összetevők.

gastrolaj hidegen sajtolás
Hidegen sajtolás a GastrOlaj sajtoló üzemben

A hidegen sajtolásról hoztam egy képet, nálunk így zajlik a GastrOlaj sajtoló üzemében. Láthatod, hogy nincs semmilyen előzetes beavatkozás, a mag belekerül a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőle az olajat. Fontos, hogy az olaj hőmérséklete semmilyen körülmények között nem emelkedhet 40°C fok fölé. A képen ugyan a tökmagolajunk sajtolása látható, de a dióolaj esetében ugyanígy járunk el.

 

Most pedig következzen, hogy mire használható a dióolaj!

  1. Élettani hatása miatt fogyaszthatod napi rendszerességgel. Legjobb reggel éhgyomorra, felnőtteknek 1 evőkanállal, gyerekeknek 1 teáskanállal. Magas telítetlen zsírsavtartalma miatt segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és a koleszterinproblémák megelőzésében.
  2. Bőrápoló hatása miatt fogyaszthatod belsőleg. Itt a már említett adagokat javaslom: napi 1 evőkanál felnőttek, 1 teáskanál gyerekeknek. Fontos, hogy kúraszerűen alkalmazd. Ne csak 1-2 kanállal fogyassz belőle, hanem tarts kúrákat. Egy kúra időtartama legyen minimum 3 hónap.
  3. Külsőleg alkalmazhatod bőrproblémák esetén gastrolaj olajspray
    Nagyon jól ápolja a bőrt. Elsősorban magas telítetlen zsírsavtartalma miatt és E-vitamin tartalma miatt segítségedre lehet a bőröd egészségének megőrzésében.
    A legegyszerűbb felhasználási módja, ha fürdés/zuhanyzás után a még nedves bőrödet vékonyan bekened. Nekem nagyon jól bevált egy egyszerű olajspray használata, mellyel könnyedén fel tudom vinni a bőrömre az olajat.
  4. Ételeidhez adagolva is élvezheted jótékony hatását
    Mivel a hidegen sajtolt dióolaj érzékeny olaj, ezért nem ajánlom, hogy sütéshez-főzéshez ezt használd. Inkább add hidegen az ételeidhez.
    Nyugodtan belekeverheted egy joghurtba, müzlibe, zabkásába vagy bármilyen pástétomba, szendvicskrémbe.
    Használhatsz olajsprayt a sültek utóízesítéséhez is. Egy kis különleges ízt tudsz adni a megszokott ételeidhez.

gastrolajolajok

 

 

Üdvözöllek!

A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.

A cél, hogy megőrizzük egészségedet!

Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..