Növényi olaj – de mégis melyiket válasszam?

” Igen, a növényi olajok egészségesek, szükségem van rájuk, de mégis melyiket válasszam?”

Ezt a kérdést kaptam tegnap egy üzenetben az egyik olvasómtól.

Fontos kérdés! Olyan, amiről nem lehet nem beszélni, illetve nem lehet eleget beszélni.

Nem elsősorban arról van szó, hogy melyik problémára melyiket fogyaszd, hanem arról is (ami talán még nagyobb probléma), hogy hogyan igazodj el a sokféle olaj között.

Mert bizony sokfélét találsz a piacon. Van finomított, vanMelyik olajat is válasszam... szűrt, van hidegen sajtolt olaj, van étolaj és még sorolhatnám.

Mégis mi a különbség ezek között?
Mégis melyiket válaszd?

Nézzük!

Kezdjünk először egy kis szakirodalommal. A Magyar Élelmiszerkönyv megkülönböztet  kizárólag mechanikus úton, préseléssel előállított, finomítás nélküli, úgynevezett szűz vagy hidegen sajtolt étolajokat, valamint sajtolással és oldószeres kivonással előállított, finomított étolajokat.

Finomított étolajok:

Ezeket az olajokat vagy sajtolással vagy pedig oldószeres kivonással készítik. Elsősorban sütéshez és főzéshez javasolt a használatuk.
A legtöbb háztartás a finomított étolajokat használja, közülük is talán napraforgó magjából készült étolaj a legelterjedtebb.

Amikor sütéshez-főzéshez keresel étolajat, akkor nagyon körültekintőnek kell lenni. Sajnos itt sem elsősorban a termék ára a legfontosabb szempont, mert lehet, hogy többet ártasz vele, mint gondolnád. A túl olcsó, esetleg hamisított étolajok ugyanis többnyire szennyezettek, illetve még az is előfordulhat, hogy ásványiolajat is tartalmaznak.

Megint csak a Magyar Élelmiszerkönyvre tudok hivatkozni és azt mondom, hogy mindig nézd meg alaposan a címkét. Az előírások szerint ugyanis meg kell jelölni a terméken, hogy miből és milyen eljárással, technikával készítették az adott olajat. Ha azt olvasod, hogy finomított étolaj, akkor azt használhatod sütésre-főzésre, bár a hidegen sajtolt olajok között is vannak olyanok, melyek erre alkalmasak, ha teheted, akkor inkább ezt válaszd. Erről ide kattintva olvashatsz többet!

Hidegen sajtolt olajok

Ez a másik kategória a Magyar Élelmiszerkönyvben. Ezekre az olajokra az jellemző, hogy kizárólag mechanikus úton, préseléssel lehet őket előállítani. Az ilyen olajok készítése során a finomítás nem megengedett (igazából az valódi hidegen sajtolt olaj esetében a préselésen kívül semmilyen egyéb beavatkozásra nincs szükség, erről ide kattintva tudhatsz meg többet => Pirított magból nem készül igazi hidegen sajtolt olaj).

Fontos jellemzőjük még, hogy a sajtolás során nem megengedett a magas hőmérséklet, erre mi is kiemelt figyelmet fordítunk. A sajtolás során az olaj hőmérséklete ugyanis nem haladhatja meg a 40°C-ot.

Az, hogy ne használjunk magas hőmérsékletet és egyéb hozzáadott anyagot, azt a célt szolgálja, hogy az olajos magvak értékes vitamin- és ásványi anyag tartalmát meg tudjuk őrizni és ne sérüljenek az értékes összetevők.

A hidegen sajtolt olajok nagy részét inkább utóízesítésre, illetve saláták, pástétomok ízesítésére javaslom felhasználni. Húsok esetében egy olajspray segítségével különlegessé varázsolhatjuk az egyszerű sülteket is.

Ezen felül kiváló társaid lehetnek akkor, ha szeretnéd bőrödet és szépségedet természetes módon ápolni, megőrizni. Mivel semmilyen káros adalékanyagot nem tartalmaznak, illetve nem esnek át semmilyen kémiai folyamaton, viszont tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért nyugodtan használhatod őket bőröd ápolására.

Alkalmazhatod külsőleg, mint egy testápolót. Ilyenkor azt javaslom, hogy zuhanyzás/fürdés után alkalmazd és a még nedves bőrbe masszírozd be az olajat.
Ha biztosra szeretnél menni, akkor mindenképpen javaslom a belső fogyasztását is, hiszen nagyon fontos, hogy ne csupán külsőleg, hanem belsőleg is hidratáld a bőrödet.

***

Ha többet szeretnél megtudni a hidegen sajtolt növényi olajokról, akkor iratkozz fel a heti GastrOlaj hírekre, hogy minden csütörtökön egy újabb területét, alkalmazási lehetőségét ismerd meg az olajoknak!

A feliratkozás mellé ajándékba adjuk a Növényi olaj kisokost! 🙂
Kattints és iratkozz fel most!

banner_feliratkoztatás

Növényi olaj – de mégis melyiket válasszam?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás a(z) Rácz István bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .