Tökmagolaj

Mit kell tudnod a tökmagolajról?tökmagolaj

Elsősorban azt, hogy rengeteg telítetlen zsírsavat, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint azt, hogy nagyon finom!!!

Ma arról írok neked, hogy:

  • valóban nem mindegy, hogy melyiket választod?
  • milyen jótékony hatásai lehetnek a tökmagolajnak?
  • milyen módon illesztheted be a hétköznapjaidba?

Olvass tovább! Megéri 😉

Nem mindegy, hogy milyen tökmagolajat vásárolsz!

Voltál már úgy, hogy álltál a boltok polcain és nézegetted az olajos palackokat? Vagy böngészted a honlapokat és nem értetted miért van ennyiféle tökmagolaj?

  • hidegen sajtolt tökmagolaj
  • étkezési tökmagolaj
  • melegen sajtolt tökmagolaj
  • pirított tökmagolaj
  • őrségi tökmagolaj
  • hagyományos eljárással készült tökmagolaj
  • saláta tökmagolaj

Lehet, hogy tudnám még folytatni a sort, de ezek a leggyakoribbak, amikkel találkozom. Ismerős? Tegyük egy kicsit tisztába, hogy miért is van ennyi elnevezése és legfőképpen miért is van ennyiféle ára a tökmagolajnak.

Kezdjük az elején!

Szerintem a tökmagolajak közül legértékesebb a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ezt a jelzőt az az olaj kaphatja meg, melynek készítése során egyáltalán nem használnak magas hőmérsékletet és a sajtolás során az olaj hőmérséklete nem haladja meg a 40°C-ot.

Ez azért fontos, mert így a sajtolás során nem sérülnek az olajos magvak értékes összetevői a hő hatására. Az így kapott olaj rendkívül sűrű, kanálba öntve sötét zöld színű, palackban fény felé tartva pedig pirosas árnyalatú, a nyers tökmagra jellemző ízű hidegen sajtolt tökmagolaj.

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy a hidegen sajtolás során tudjuk kinyerni a legkevesebb mennyiségű olajat egy adott mennyiségű magból, de a minősége és az értékes összetevői kárpótolnak miatta.

Miért hangsúlyoztam ki ennyire, hogy a hidegen sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet? Miért ennyire fontos ez?

Nos azért, mert a boltok polcain láthatsz egészen olcsón is tökmagolajat, melyek nagy része melegen sajtolással/melegsajtolással/pirított sajtolással készített olaj. Az egyetlen bajom ezekkel az olajokkal, hogy a sajtolás során használt magas hőmérséklet károsítja a tökmag értékes összetevőit és ha élettani hatása miatt szeretnéd fogyasztani a tökmagolajat, akkor elesel egy csomó értékes anyagtól.

Az őrségi/hagyományos eljárással készített tökmagolajak esetében ugyanez a helyzet. Ez az eljárás azt takarja, hogy a magokat megtisztítják, ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, magas hőmérsékleten lepirítják, majd az így kapott masszát kisajtolják. Ezt más néven olajütésnek is nevezik. Ne értsd félre, nem azt mondom, hogy az így készített olaj káros lenne, csupán arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az ilyen eljárással készült olaj kevesebb értékes összetevőt tartalmaz a hőkezelés miatt.

Egy másik készítési mód az, amikor ugyan nem darálják le és a masszát nem pirítják meg, de a magokat felmelegítik a sajtolás előtt. Azt gondolom, hogy ez a fajta eljárás is már egy olyan beavatkozás, amivel sérülhetnek az értékes összetevők. Bár ezt nem szokták külön feltűntetni a palackon, érdemes az egyes gyártók honlapján alaposan körülnézni, bár nem egyszerű megtalálni, mert eléggé el szokták rejteni.

Most, hogy már tudod, hogy milyen sajtolású olajat válassz, nézzük a jótékony hatásait.

Milyen jótékony hatásai lehetnek a hidegen sajtolt tökmagolajnak?

A hidegen sajtolt tökmagolajat a népi gyógyászatban nagyon kiemelkedő helyen kezelik. Elsősorban a férfiak fogyasztják előszeretettel a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésére, kezelésére.

Ezen felül a hölgyek körében is jól alkalmazható a gyakori felfázások, fertőzések megelőzésében, kezelésében.

Sok vitamint tartalmaz: B-, C-, E-, A- és D-vitaminban is gazdag (forrás itt).

Magas telítetlen zsírsavtartalma miatt segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, koleszterinproblémákat és vérnyomásproblémákat.

Ajánlott fogyasztási mennyiség felnőtteknek 1 evőkanál, gyerekeknek 1 teáskanál naponta.

Tökmagolaj beillesztése a hétköznapokba

A hidegen sajtolt tökmagolajat kétféleképpen illesztheted be a hétköznapjaidba.

Fogyaszthatod:

  1. ételeidhez adagolva
  2. kúraszerűen

1. Tökmagolaj ételeidhez adagolva:

A tökmagolajat nagyon sokféleképpen hozzáadhatod ételeidhez. Felhasználhatod a bolti salátaöntetek helyett, belekeverheted natúr joghurtba, de készíthetsz sokféle szendvicskrémet is a felhasználásával. Mint például ez a fetasajtos szendvicskrém:

25 dkg fetasajt
12,5 dkg szardínia (konzerv)
2 gerezd fokhagyma
zöld fűszerek
hidegen sajtolt tökmagolaj (ízlés szerint, én kb. 4-5 kanállal tettem bele)

Rengeteg féle szendvicskrémet készíthetsz, csak ereszd szabadon a fantáziádat. Szerintem a tejföl és a fokhagyma passzol leginkább hozzá 🙂

Ezen kívül használhatod a tökmagolajat vaj/margarin helyett is. Vékonyan kend el a kenyereden és már fogyaszthatod is. Vagy csak mártogass bele egy teljes kiőrlésű kiflit.

Nagyon finom szerintem a krémlevesek tetejére öntve is. A fokhagymakrémleveshez egyenesen imádom, de szerintem bármelyik krémlevest különlegessé tesz.

2. Tökmagolaj kúraszerű fogyasztása

Vásárlóink közül sokan fogyasztják a hidegen sajtolt tökmagolajat önmagában, jótékony hatásai miatt. Feljebb már írtam ezekről a jótékony hatásokról, úgyhogy azzal már tisztában vagy.

A kúraszerű fogyasztás lényege, hogy naponta reggel, éhgyomorra elfogyasztod az ajánlott napi mennyiséget (felnőttek esetében 1 evőkanál, gyerekek esetében 1 teáskanál), majd vársz kb.20 percet és csak utána reggelizel.

Ha fekete teát/fekete kávét fogyasztasz, akkor is várd meg ezt a kb.20 percet és csak utána fogyaszd el. Ugyanígy járj el a citrusfélékkel is.

Egy kúra időtartama minimum 3 hónap legyen, a kúrák ismételhetők, de ha szeretnél szünetet tartani, akkor várhatsz 2 hetet a kúrák között.

Ahogy korábban írtam a férfiak prosztataproblémáira nagyon jó eredménnyel alkalmazható a tökmagolaj kúra. Azért, hogy ne kelljen számolgatnod, hogy mennyi mennyiség elegendő egy kúrára, készítettünk egy GastrOlaj Prosztata védő kúracsomagot, melyet az alábbi képre kattintva nézhetsz meg:

prosztata jóindulatú megnagyobbodás

 

Most már azt hiszem, hogy elég sokat tudsz a tökmagolajról! Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzést! Ha igen, akkor tarts velem legközelebb is, vagy olvasgass tovább a honlapon. Még sok hasonlóan érdekes és hasznos bejegyzést találsz! 🙂

Ha valódi hidegen sajtolt olajat keresel, akkor pedig nézz körül webáruházunkba, ahol saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt olajainkat találod:

Üdvözöllek!

A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.

A cél, hogy megőrizzük egészségedet!

Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..