D-vitamin hiánya, tél végi betegségek

Már nagyon a tél vége felé járunk és ilyenkor rendszeresen felröppen a híradásokban is az, hogy tél végére kiürülnek a D-vitamin raktáraink és egyre több betegséggel kell megküzdenünk. Tudom, hogy számtalan jó gyógyszer és gyógyhatású készítmény áll a rendelkezésünkre, de én mégis azt gondolom, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés és a felkészülés fontosságát.

Forrás: pinterest.com
Forrás: pinterest.com

Annyira jó lenne, ha például a D-vitamin hiányának következményeire már a tél elején felhívnák a médiumok a figyelmet és nem csak arra ösztönöznék a jóhiszemű olvasókat/hallgatókat, hogy akkor kapkodjanak pirulákat, mikor már itt a baj.

Továbbra is fontosnak tartom, hogy írjak arról, hogy nem kell feltétlenül szintetikus tabletta vagy egyéb ahhoz, hogy hozzájuttassuk szervezetünket a megfelelő mennyiségű és minőségű D-vitaminhoz. Az olajos magvak közül a tökmag, illetve a belőle készített hidegen sajtolt tökmagolaj is hozzájárulhat egészséged megőrzéséhez. (Forrás: hazipatika.com)

Sok olyan kérdést kapok, hogy mit lehet tenni akkor, ha nem tudja valaki csak úgy kiskanalanként megenni a hidegen sajtolt tökmagolajat. Ezért arra gondoltam, hogy most megosztok Veled egy-két olyan receptet, melyet ha reggelire vagy vacsorára elkészítesz, akkor már sokat tettél azért, hogy megóvd szervezetedet a betegségektől.

Lássuk:

  1. Ugye mondanom sem kell, hogy  a legegyszerűbb változat az, ha egy szelet pirítósra csepegteted a hidegen sajtolt tökmagolajat és úgy fogyasztod.
    Forrás: www.pinterest.com
    Forrás: www.pinterest.com
  2. Készíthetsz a felhasználásával nagyon finom szendvicskrémeket is, nem kell hozzá más, mint:
    200 g krémsajt
    1 evőkanál görög joghurt
    1 csokor metélőhagyma
    4 evőkanál tökmag
    1 evőkanál tökmagolaj
    só és bors ízlés szerint
    A tökmagot száraz serpenyőben pirítsd meg (óvatosan, hogy ne égjen meg), majd az összes hozzávalóval készíts belőle krémet (robotgép, turmix segítségével).

    krémsajtosszendvicskrémgastrolaj
    Kép forrása: femina.hu

  3. Tökmagolajos tejföl is egy nagyon egyszerű, de nagyon ízletes recept. Amire szükséged lesz:
    1 nagy pohár tejföl
    1 gerezd fokhagyma
    szárított zöld fűszerek ízlés szerint
    egy kevés só
    2 evőkanál tökmagolaj
    A hozzávalókat keverd össze és tedd hűtőbe. Ez is nagyon finom például pirítós mellé.

    tokmagolajos_tejfol
    Tökmagolajos tejföl
  4. De itt van a tökmagolajos pesto is, ami nem csak kenyérre kenve isteni, hanem tésztákhoz is kiváló (akár barna vagy teljes kiőrlésű tésztákkal is fogyaszthatod), sőt egy egyszerű sült krumplit is különlegessé tesz. Amire szükséged van hozzá:
    1 csésze pörkölt tökmag
    3 evőkanál reszelt parmezán
    1 teáskanál citromhéj
    2 teáskanál citromlé
    1/4 csésze tökmagolajA hozzávalókat egy turmix segítségével kell aprítani. átsütjük.

    tökmagpesto_gastrolaj
    Kép forrása: ejjelnappalpaleo.blogspot.com

Ugye most már Te is egyet értesz velem, hogy nem igényel sok fáradtságot az, hogy egészségesen éljünk? Csupán egy kis odafigyelés és egy kis tervezés és máris nyugodtan élvezhetjük a tél adta örömöket.

De azért fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy a D-vitamint sem szabad túlzásba vinni. Bár a túladagoláshoz hosszú hónapokon keresztül kell az ajánlottnál jóval nagyobb mennyiséget fogyasztani, azért légy óvatos! Mindent csak mértékkel! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .