Mákolaj használata csontritkulásra

csonterő csomag

Hogyan használjam a mákolajat csontritkulásra?

Hogyan kell fogyasztani, ha szeretném megelőzni a csontritkulást?

Egyáltalán lehet-e valamit elérni a mákolajjal?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések szoktak érkezni hozzám a mákolajjal kapcsolatban. Arra gondoltam, hogy most megválaszolom őket, hogy neked is segítsek! Érdemes végig olvasni!

Hogyan használjam a mákolajat csontritkulásra?Hogyan kell fogyasztani?

A mákolajat alapvetően kétféleképpen tudod beilleszteni a mindennapjaidba. Én a következőképpen szoktam ajánlani:

  1. Kúraszerű fogyasztva
  2. Ételekhez adagolva

Kúraszerűen fogyasztva

Lényege, hogy minden nap elfogyasztasz egy evőkanál mákolajat. A felszívódás érdekében a legjobb, ha reggel, éhgyomorra tudod elfogyasztani.

A legfontosabb, hogy következetes légy, azaz minden reggel fogyaszd el a napi adagodat minimum 3 hónapon keresztül. Igen, jól olvastad. A hidegen sajtolt olajoknak időt kell adni, érdemes kúraszerű fogyasztásban gondolkodni. Sőt, dr. Dobos Márta ortopéd szakorvostól tudom, hogy mivel a csont anyagcseréje lassú, ezért érdemes hosszú időben gondolkodni, ami inkább 1-1,5 év folyamatos fogyasztást jelent.

Szóvel reggel, mikor felkelsz, igyál meg egy evőkanál mákolajat, majd várj körülbelül 15-20 percet és utána reggelizz. Ha rendszeresen fogyasztasz fekete teát/fekete kávét, akkor ennek elfogyasztásával is várd meg ezt az időt a jobb felszívódás érdekében. Majd miután letelt ez az idő, akkor nyugodtan reggelizz meg.

Ennyi, amire figyelned kell és már élvezheted is a hidegen sajtolt mákolaj jótékony hatásait.

Ételekhez  adagolva

Előfordulhat, hogy nem tudod önmagában meginni az olajat. Ez lehet amiatt, hogy nem szereted az ízét vagy amiatt, hogy az olajos állag nem tetszik.

Ilyenkor megteheted azt, hogy iszol egy korty gyümölcslevet az olaj után. Itt azonban figyelj arra, hogy ne citrusféle legyen, mert az is gátolhatja a felszívódást.

Ha így nem megy, akkor egy nagyon egyszerű módja, hogy hozzákevered a reggelidhez. A reggeli fontosságát gondolom nem kell hangsúlyoznom. Ha eddig nem hallottadd, akkor olvass utána, mert a reggeli valóban nagyon fontos – számos betegséget megelőzhetsz, ha rendszeresen reggelizel.

Hogy adhatod hozzá a reggelidhez

  • csepegtesd teljes kiőrlésű pékáruból készült pirítósra
  • add hozzá natúr joghurthoz és tegyél bele aszalt gyümölcsöt
  • add hozzá szendvicskrémekhez (ebben az esetben azt javaslom, hogy készíts el egy nagyobb adag szendvicskrémet és mielőtt leülsz reggelizni, akkor vegyél ki belőle annyit, amennyit megeszel és közvetlenül fogyasztás előtt keverd bele a napi adagodat – így biztosan elfogyasztod)
  • add hozzá zabkásához közvetlenül a fogyasztás előtt
  • salátához is nyugodtan hozzákeverheted

Ezek csak gondolatindítók, úgy variálhatod ahogy csak szeretnéd. A lényeg, hogy ne melegítsd az olajat az étellel együtt. Ez azért fontos, mert a hidegen sajtolt mákolaj a legértékesebb olaj, amit úgy készítünk, hogy a sajtolás során nem hevítjük sem a magokat, sem pedig az olajat.
Azt, hogy miért nem szabad hevíteni a magokat ebből a korábbi bejegyzésemből megtudhatod. Kattints ide az olvasáshoz!

Egyáltalán lehet-e valamit elérni a mákolajjal?

Sok az ellentmondás és sok a hihetetlen csodákat ígérő vélemény is. Őszintén megmondom, hogy nem támogatom egyik végletet sem. Én a megelőzésben hiszek, illetve abban, hogy egy egészséges életmód – a villámdiétákkal szemben – sokat javíthat egészségi állapotunkon, közérzetünkön.

Mivel én magam is nagyon sok ellentmondásos információt olvastam már a mákolajról, ezért megkérdeztem egy szakorvost. Megkértem, hogy mondja el nekem, hogy mi az, amit én is mondhatom az olvasóimnak, vásárlóimnak, ami biztosan megállja a helyét ebben nagy információhalmazban.

dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos javaslatait tudom neked most tolmácsolni.

„Ortopédiai praxisomban több csontritkulásos betegem van. Nem egyszerű a csontritkulás gyógyszeres kezelése a gyógyszerek gyakori mellékhatásai miatt, ezért is fordultam a természetes módszerek felé. A mák kalcium és foszfortartalma ideális a kalciumpótlásra, azonban a mák ízét nem mindenki szereti, ezért mákolajat ajánlok betegeimnek, amit még ők is szívesen fogyasztanak.

Rendszeres fogyasztás a csontok kálcium tartalmát jelentősen megnöveli, így csökkentve a törési rizikót.

Örömmel ajánlom betegeimnek a GastrOlaj hidegen sajtolt mákolajat kúraszerűen, reggel éhgyomorra 1 evőkanállal, egy-másfél évig érdemes fogyasztani mivel a csont lassú anyagcseréjű, kell ennyi idő a kalcium beépülésére. Ehhez még napi fél óra sétát javaslok.

Gyerekek is fogyaszthatják kisebb mennyiségben, kávéskanállal, de szintén éhgyomorra és kúraszerűen, főleg olyan kicsik, akik valamiért tejallergiásak, így nehéz a növekedéshez szükséges kalciumot bevinni a szervezetükbe.

A hidegen sajtolt mákolaj vasban is gazdag, ezért a vérszegénység is javulhat tőle – gyerekeknek, terhes nőknek és rendszeresen sportolóknak, valamint szülőképes korú nőknek javasolt az idősek mellett, valamint vegán étrenden levőknek.

A 30.életévtől kezdve fokozatosan csökkent a csonttömeg, így megelőzésre, prevencióra is kiváló.”

Készítettünk is egy kúracsomagot neked a mákolajunkból, mellyel neked nem kell számolgatni, kalkuláni a mennyiségeket. Ebben a csomagban 3 hónapnyi mennyiséget kapsz kedvező áron! Kattints a képre és nézd meg! 

Arra felhívnám a figyelmedet, hogy kizárólag a valódi hidegen sajtolt mákolajtól várhatsz bármilyen hatást. Azok az olajok, melyeket a készítés során magas hőmérsékletnek vetnek alá, már nem felelnek meg ennek a kritériumnak. Nagyon fontos, hogy nézz utána a gyártónak és soha ne az ár alapján dönts, mert lehet, hogy olcsóbb olajat vásárolsz hónapokig, de nem érsz el vele semmit.

Miért ezek a nagy különbségek a mákolaj árában? Erről ebben a korábbi bejegyzésemben részletesen olvashatsz => Mákolajat olcsón! Vagy mégsem?

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..