Mire jó a mákolaj

https://aruhaz.gastrolaj.hu/termek/hidegen-sajtolt-makolaj/mákolaj

Hallottál a mákolajról, de nem tudod, hogy mire jó?

Találtál már sok cikket róla, de nem tudod, hogy melyiknek hidd el, amit ír?

Én megkérdeztem egy doktornőt a témáról, mert már kezdett elegem lenni abból, hogy sokszor egymásnak ellentmondó információkat találok mindenhol. 

Ha te is így vagy vele és szeretnéd tudni, hogy pontosan mire jó a mákolaj, akkor jó helyen jársz! Olvass tovább, megéri!

A mákolajak közül a legértékesebb a hidegen sajtolt! Ez a legfontosabb dolog, amit tudnod kell, még mielőtt belemegyünk abba, hogy mire jó a mákolaj.

Azért fontos, hogy tudd, hogy a hidegen sajtolt mákolaj a jó, mert sokféle mákolaj van még a piacon. Vannak olcsóbb kategóriájú mákolajak és vannak olyanok, melyeket mindenféle címkével látnak el, mint például étolaj, salátaolaj, étkezési olaj stb.

A legjobb minőségű mákolaj a hidegen sajtolt mákolaj.

Kattints ide a mákolajunkért!

Tapasztalatból tudom, mert mi is ilyen készítünk. Mi a GastrOlaj hidegen sajtolt mákolajunk készítésekor nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, nem adunk a mákszemekhez és a mákolajhoz semmilyen adalékanyagot és tartósítószert.

A mákszemeket beletesszük a sajtológépbe és kisajtoljuk belőlük a mákolajat. Gondosan ügyelünk arra, hogy a magok és az olaj hőmérséklete ne emelkedjen 40°C fölé. Ez azért lényeges, mert így nem sérülnek a mákszemek értékes összetevői, meg tudjuk őrizni őket és továbbadni a mákolajban.

Ezel szemben az olcsóbb kategóriájú olajok esetében szinte biztos, hogy hőkezelést alkalmaznak, ami azt eredményezi, hogy pl. 1 kg mákból több mákolajat tudnk kisajtolni, mert melegítik a magokat. Így azonban károsíthatják az értékes összetevőket. 

Úgyhogy, ha élvezni szeretnéd a mákolaj jótékony hatásait, akkor kizárólag hidegen sajtolt mákolajat válassz!

De most nézzük a fő kérdésünket, hogy mire jó a mákolaj?

Ahogy a bejegyzés elején is említettem, megkérdeztem egy doktornőt a témáról, hogy valóban hitelesen láthassuk ezt a kérdést. Dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos írt nekem egy ajánlást a hidegen sajtolt mákolajunkhoz, melynek tartalmát most veled is megosztom.

Az első dolog, amit a doktornő kifejtett, hogy a mákolajat a csontritkulás megelőzésére és a meglévő csontritkulás kezelésének kiegészítésére lehet alkalmazni. Fontos azonban a türelem és a következetesség, mivel a csontok anyagcseréje lassú, ezért a mákolaj esetében hosszú távon kell gondolkodni. Ez azt jelenti, hogy 1-1,5 évre kell tervezni, ezalatt az időszak alatt napi rendszerességgel kell fogyasztani a mákolajat. A napi ajánlott fogyasztási adag mákolaj esetében felnőtteknek 1 evőkanál, gyerekeknek 1 teáskanál.

A mákolaj jótékony hatású lehet a doktornő szerint abban az esetben is, ha tejérzékeny vagy, illetve nem szereted a tejtermékeket. Ilyenkor is érdemes a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget bevinni a mákolajból – gyerekek esetében szintén jótékony lehet.

Vashiány, vérszegénység esetén is ajánlja a doktornő, szintén naponta 1 evőkanállal a felnőtteknek, 1 teáskanállal a gyerekeknek.

Mindezeken felül 30 éves kor utáni fiataloknak, gyermeket tervező hölgyeknek, vegetáriánusoknak, illetve rendszeresen sportolóknak ajánlja a doktornő a rendszeres mákolaj fogyasztást. 

A mákolaj ezen felül még nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban is, melyek rendkívül fontosak az egészséges szív- és érrendszer megőrzéséhez, illetve jótékony hathat alvásproblémák esetén is.

Így fogyaszd a mákolajat!

A mákolaj fogyasztását kétféleképpen tudod beilleszteni a mindennapjaidba:

  1. Kúraszerűen
  2. Étkezéseidhez adagolva

Kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy reggelente még éhgyomorra idd meg a napi adagot, majd várj körülbelül 20 percet és utána reggelizz, illetve utána fogyaszd el a napi teádat/kávédat is. Ezt a kis időt a jobb felszívódás érdekében érdemes megvárnod.

Ételeidhez is hozzáadhatod a mákolajat. Ilyenkor arra figyelj, hogy ne melegítsd az ételt az olajjal együtt. Add hozzá joghurthoz, szendvicskrémhez, zabkásához vagy akár turmixhoz.

Remélem tudtam segíteni és hasznos volt számodra ez a bejegyzés! Ha szeretnél értesülni a további bejegyzésekről vagy szeretnél többet megtudni a hidegen sajtolt olajok világából, akkor iratkozz fel a csütörtöki GastrOlaj hírekre, így minden csütörtökön küldök neked egy e-mailt hasonlóan hasznos információkkal! Kattints ide vagy a képre a feliratkozáshoz és ajándékba elküldöm a Növényi olaj kisokost!

 

 

Üdvözöllek!

A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.

A cél, hogy megőrizzük egészségedet!

Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..