Vitaminraktárok feltöltve! – 2. rész

(A cikkben szereplő értékek és információk irodalmi forrásokon alapulnak. Bármilyen betegség vagy konkrét panasz esetén javasolt a szakorvosi konzultáció!)

Ahogy ígértem jön a második rész arról, hogy milyen vitaminokkal is kell feltöltenünk szervezetünk a tél vége felé. Az első rész itt olvashatjátok:

https://www.gastrolaj.hu/elettani-hatas/vitaminraktarok-feltoltve-1-resz-2/

Nézzük akkor tovább a felsorolást. A következő vitamin, amiről írni szeretnék az F-vitamin.

Az F-vitamin nagyon sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, zsírban oldódó vitamin és olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyet szervezetünk nem képes előállítani.

Ha szervezetünkben jelentősen csökken az a F-vitamin szintje, akkor elsősorban bőrszárazságot, ekcémát, szemszárazságot, esetleg vérnyomás emelkedést érezhetünk. Gyakori az F-vitamin hiány okozta immunrendszer gyengeség is.

F-vitaminban gazdag olajok:

– fenyőmagolaj,
– tökmagolaj,
– a búzacsíraolaj,
– a lenmagolaj,
– a napraforgóolaj,
– a szőlőmagolaj,
– a repceolaj,
– a dióolaj,
– a mogyoróolaj,
– a szójaolaj

A D-vitaminról talán már többet hallunk, főleg így a télen, hiszen szakemberek szerint a lakosság nagy részének szervezetében a tél végére kritikus szintre csökken a D-vitamin.

A D-vitamin hiányának is számos következménye lehet, többek között csontvesztés, csontritkulás, szívelégtelenség, cukorbetegség és magas vérnyomás. A D-vitamin szükséges továbbá azért is, hogy segítse a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetbe – fontos szerepet játszva így a csontok és a fogak egészségének megőrzésében.

D-vitaminban gazdag hidegen sajtolt növényi olajok:

– fenyőmagolaj
– argan olaj
– tökmagolaj
– lenmagolaj

A vitaminok mellett fontosnak tartom megemlíteni a magnézium és a kalcium fontosságát is.

Miért fontos szervezetünk számára a magnézium?

A magnézium a csont és fogképzésben, valamint az ingerületek továbbításában játszik kiemelkedő szerepet. A megfelelő magnézium szint a szervezetben segít néhány krónikus betegséget megelőzni, leküzdeni a feszültséget, ingerültséget és a sportolók számára is jótékony hatású, mivel segít elkerülni a sérüléseket.

Az alábbi hidegen sajtolt növényi olajak gazdagok magnéziumban:

– tökmagolaj
– lenmagolaj
– mákolaj

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a kalcium. Miért is fontos számunkra a kalcium:

Szervezetünkre kalciumra van szüksége ahhoz, hogy fogaink és csontjaink erősek legyenek. Ezen kívül a kalcium jelentős szerepet tölt be az idegrendszer megfelelő működésében, a véralvadásban és az izmok megfelelő összehúzódásában. Kiemelendő, hogy a normális, stabil szívritmushoz is elengedhetetlen a megfelelő kalcium bevitel.

Kalciumban gazdag növényi olajok:

– mákolaj
– lenmagolaj
– dióolaj
– tökmagolaj

Remélem hasznos volt számotokra ez a két részből álló sorozat és segít nektek abban, hogy jobban oda tudjatok figyelni a megfelelő vitaminok természetes módszerekkel való pótlására.

Sokat segítene, ha leírnátok a tapasztalataitokat arról, hogy Ti milyen olajakat használtok és hogy milyen céllal fogyasztjátok őket – inkább élettani hatás miatt, vagy inkább élvezeti érték miatt. Köszönöm!

Nyugodtan írjatok itt az oldalon a hozzászólásoknál, vagy Facebook oldalunkon, melyet az alábbi címen találhatjátok: www.facebook.com/Gastrolaj

banner_feliratkoztatás

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vitaminraktárok feltöltve! – 2. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Gizus!Két kérdésem van:nekem bejött a lenmagolaj.meddig lehet inni?Netán életem végéig?A másik kérdésem hogy felbontás után hűtőbe tárolható vagy csak szobahőmérsékleten?Előre is köszönöm az infót.

    1. Kedves Dóra!
      A lenmagolaj nyugodtan fogyasztható hosszú időn keresztül is, nem okoz problémát (természetesen ha van olyan gyógyszer, amit rendszeresen kell szedni, akkor érdemes kikérni a kezelőorvos tanácsát).
      Felbontás után mindenképpen javaslom a lenmagolaj hűtőben tárolását!
      Remélem tudtam segíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..