Gyakori kérdések!

kerdojel_gastrolaj

Kérdései mindenkinek vannak!

De most közvetlenül a termelőktől, azaz tőlünk kérdezhetsz!

Írj nekünk az info<kukac>gastrolaj.hu címre!

Érdemes azért elolvasni azt is, hogy az érdeklődők korábban milyen kérdéseket tettek fel, hiszen sokat lehet tanulni belőlük! Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdésre kattintani és már látszik is a válasz.

Gyerekeknek is adhatóak az olajok?

Természetesen!
Elsősorban arra kell odafigyelni, hogy ugyanúgy ahogy például a mogyoró okozhat allergiás tüneteket, úgy a mogyoróolaj is. De ez csak egy példa, érdemes minden olajtípus alkalmazása előtt allergiapróbát végezni.
A gyerekek esetében is érvényesül az az általános szabály, hogy a kevesebb több. Ne vigyük túlzásba az adagolást, kisgyerekek részére belsőleg a napi ajánlott mennyiség 1 kiskanál./

Előfordult már, hogy egy idő után megváltozott az illata, íze annak az olajnak, amit vettem. Miért van?

A növényi olajok tárolására nagyon oda kell figyelni. Nem egyformán érzékenyek az oxidációra, vagyis nem egyforma időn belül avasodnak. 3 féle kategóriába rendezhetjük őket, melyek a következők:
– ellenállóak: ezeket nem kell hűtőszekrényben tárolni, viszont érdemes fénytől védve tartani
– kevésbé ellenállóak: ezeket az olajokat érdemes 25 fok alatt tartani, de nem feltétlenül szükséges hűtőszekrényben tárolni
– érzékeny olajok: ezeket mindenképpen hűtőszekrényben kell tárolni
Hogy melyik olaj, melyik kategóriába tartozik, arról az alábbi linken elérhető cikkben olvashatsz:
https://www.gastrolaj.hu/elettani-hatas/hogyan-keruld-el-kedvenc-olajod-avasodasat/

Meddig tarthatóak el az olajok?

Természetesen nagyon oda kell figyelni a tárolásra, mert ez jelentősen befolyásolja azt, hogy meddig őrzi meg egy adott olaj a minőségét. Mi a hidegen sajtolt tökmagolajunkat igyekszünk mindig frissen sajtolni (addig inkább a magokat tároljuk), ezért minőségét 1 évig is megőrzi. A tárolás szempontjából 3 kategóriába sorolhatjuk az olajokat. Vannak ellenálló, kevésbé ellenálló és érzékeny olajok. Részletesen az alábbi linken olvashatsz róluk:
Hogyan kerüld el kedvenc olajod avasodását?

Ha főzéshez használom miben jobb, mint amit más technikával állítanak elő? Ugyanúgy elveszíti a vitamintartalmát vagy nem?

A hidegen sajtolt olajok között is vannak olyanok, melyek jól bírják a magas hőmérsékletet, megőrzik magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, sütés/főzés közben nem keletkeznek káros mellékanyagok. Ezekről az olajokról ebben a cikkben olvashatsz többet: Hidegen sajtolt olajok a konyhában…

Hogyan lehet úgy bevinni a megfelelő olajmennyiséget, hogy ne kelljen kiskanálból szürcsölni?

Egy kis kreativitással nagyon egyszerű és nagyon egészséges ételeket lehet készíteni. Legyen szó akár egy finom tökmagos krémről pirítóssal reggelire, vagy akár egy egyszerű diómártással készült tészta ebédre. Folyamatosan gyűjtöm én is a recepteket, hamarosan készülök is egy bővebb anyaggal erről a témáról. Szeretnék ötleteket adni a mindennapi fogyasztáshoz, felhasználáshoz. Érdemes a honlapot figyelni!

Mi mindenre használhatók fajtánként?

Ezt egy bejegyzésben nagyon nehéz összefoglalni, hiszen olyan sokoldalúak a hidegen sajtolt olajok. Összességében azt lehet elmondani, hogy a hidegen sajtolt olajoknak magas a telítetlen zsírsavtartalma, ezért segítenek megelőzni például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Az első, ingyenesen letölthető tanulmányunkból 6 növényi olaj jótékony hatását ismerhetitek meg, összefoglalva, receptekkel. Itt érhető el => Növényi olaj kisokos

Hogy lehet tárolni, hogy minél tovább élvezhető legyen, ne avasodjon meg?

A növényi olajok tárolására nagyon oda kell figyelni. Nem egyformán érzékenyek az oxidációra, vagyis nem egyforma időn belül avasodnak. 3 féle kategóriába rendezhetjük őket, melyek a következők:
– ellenállóak: ezeket nem kell hűtőszekrényben tárolni, viszont érdemes fénytől védve tartani
– kevésbé ellenállóak: ezeket az olajokat érdemes 25 fok alatt tartani, de nem feltétlenül szükséges hűtőszekrényben tárolni
– érzékeny olajok: ezeket mindenképpen hűtőszekrényben kell tárolni
Hogy melyik olaj, melyik kategóriába tartozik, arról az alábbi linken elérhető cikkben olvashatsz:
https://www.gastrolaj.hu/elettani-hatas/hogyan-keruld-el-kedvenc-olajod-avasodasat
Meddig tárolhatóak el az olajok felbontás után?
A felbontott olajokat javasolt 4-5 hónapon belül felhasználni.

Miért nem értik az emberek, hogy jobb a hidegen sajtolt, mint a nem hidegen?

Ez egy nehéz kérdés. Sokan például a tökmagolajnak a melegen sajtolt változatát ismerik, hiszen az az eredeti őrségi tökmagolaj. Ezt azonban magas hőmérsékleten pirítják a sajtolás előtt, így veszít az értékes vitamintartalmából. Én már sok olyan érdeklődővel találkoztam, aki inkább íz alapján döntötte el, hogy az adott olajat megvásárolja vagy sem. Azt tapasztalom, hogy az érdeklődők két csoportra oszthatók, az egyik csoportba azok tartoznak, akik tudatosan, egy adott problémára keresnek természetes megoldást, segítséget, a másik csoportba pedig azok, akik inkább csak az íz miatt választják ki az adott olajat. Ez az oldal egyrészt azért is született, hogy minél több embernek megmutassuk, hogy miért jótékonyak és miért érdemes a hidegen sajtolt olajakat vásárolni.

Mennyi ideig tart a gyártási folyamat, illetve milyen módon (módszerrel) készül?

Ha a gyártási folyamatot a legelejéről nézzük, akkor azt kell mondanom, hogy 6-7 hónap. A magok ültetése tavasszal történik, az aratás ősszel. A mosás, szárítás után következik a sajtolás. Mi általában nem sajtoljuk ki az összes betakarított magot, hanem egyszerre kevesebb mennyiséget. Inkább a magokat tároljuk száraz, hűvös helyen, így mindig az igényeknek megfelelően tudunk friss olajat adni.

Mikor a legcélszerűbb bejuttatni a szervezetbe a legjobb hasznosíthatóság érdekében?

Ha a hidegen sajtolt olajokat élettani hatásukért fogyasztjuk, akkor a legmegfelelőbb időpont a reggel, mégpedig éhgyomorra.

Mennyire garantált az alapanyagok frissessége (az olaj készítésének időpontja és a szavatossági idő szerepel-e a címkén, megtudható-e), bio-e, készítési mód, eljárás?

Mi nem azonnal, a betakarítás után sajtoljuk ki az összes magot. Száraz, hűvös helyen tároljuk, majd az igényeknek megfelelően időzítjük a sajtolást (értelemszerűen ha látjuk, hogy fogyóban a készlet, akkor sajtolunk), így garantáltan friss olajat kapnak a vásárlók. Éppen emiatt például a tökmagolajra 1 év szavatosságot vállalunk, mely természetesen a címkén is szerepel. Arra azonban érdemes figyelni, hogy felbontás után 4-5 hónappal javasolt felhasználni az olajokat. A termelés során nem használunk vegyszert, a földet kapálással tisztítjuk meg a nem kívánt gazoktól, de nem vagyunk minősített bio termelők. Saját földön, saját termés és saját sajtolás. Ez a garancia olajaink minőségére, hiszen egyetlen folyamatot sem engedünk ki a kezünkből, így minden fázist maximálisan felügyelni tudunk. Az eljárás hidegen sajtolás, ami azt jelenti, hogy a magokat a mosás, szárítás után egy zárt rendszerű, csigás préssel ellátott sajtoló gépbe tesszük. A sajtolás során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet (a magokat nem pirítjuk) és a zárt rendszer garantálja, hogy semmilyen adalékanyag nem kerül bele az olajba.

Lehet-e túladagolni az olajakat?

Természetesen a hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztásának esetében is érvényes az örök szabály, mely szerint néha a kevesebb több. A javasolt fogyasztási mennyiség felnőtteknek naponta 1 evőkanál, gyerekeknek pedig 1 kiskanál.

Meddig tárolhatóak el felbontás után?

A felbontás után érdemes minél hamarabb elfogyasztani a hidegen sajtolt olajokat, de 4-5 hónapon belül mindenképpen. Vannak érzékenyebb olajak, mint például a dióolaj, lenmagolaj, ezeket érdemes a hűtőben tárolni felbontás után.

Szeretném látni hogy készül, az sok mindent elárul róla!

Már folyamatban van egy képes, esetleg videóval gazdagított bemutató anyag elkészítése, mely bemutatja, hogy mi hogy készítjük az olajainkat. Amint kész vagyunk vele, a honlapon elérhető lesz.

Az előállításuk érdekelne részletesebben, hasznos gyakorlati tanásokkal, mert én is szívesen készítenék a családnak.

Sajnos azt kell mondanom, hogy 100%-os hidegen sajtolt növényi olajat házi körülmények között nem lehet készíteni. Ehhez speciális gépre van szükség, mellyel kinyerhető az értékes olaj a magvakból.

Mennyi idő után várható, illetve érezhető az olajok pozitív gyógyító hatása?

Erre nem lehet egy egységes választ adni. Volt olyan vásárlónk, aki például prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszokra kezdte el inni a mi tökmagolajunkat és arról számolt be, hogy 1-2 hét után már érezhető volt a változás. Hiába ivott korábban is rendszeresen napi 1 evőkanállal a nagy élelmiszerláncokban vásárolt termékből, semmi hatást nem tapasztalt. Szakemberek szerint egy kúra minimum 3 hónap, így érdemes ezt szem előtt tartani.

Az egyes olajok miben mások? Mit mire érdemes használni, készíteni?

Erre nem lehet egyetlen bejegyzésben választ adni, hiszen ahány olaj, annyiféle összetevő, annyiféle értékes vitamin és ásványi anyag. Érdemes folyamatosan figyelni a blogunkat, hiszen ez folyamatosan frissül és igyekszem a lehető legszélesebb körben felkutatni a hidegen sajtolt növényi olajok jótékony hatásait. Van egy ingyenesen letölthető kiadványunk, mely az alábbi linken érhető el, ebben 6 növényi olaj bemutatása található. A kiadvány itt található => Növényi olaj kisokos

Hány kg magból lesz 1 liter színtiszta étkezésre alkalmas olaj?

Ez függ az adott mag olajtartalmától, de átlagban azt lehet mondani, hogy körülbelül 3,5 kg megtisztított és megszárított mag szükséges 1 liter olajhoz.

Autoimmun betegségekre hatásos lehet?

Autoimmun megbetegedésekre a földi mandulaolaj javasolt.

Gyakori kérdések!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A hidegen sajtolt tökmag olajat használom rendszeresen.Napi egy teáskanállal,nagyon szeretem.Zsírbontó hatása van,látványosan eltűntek a hurkák az oldalamról,és koleszterin csökkentő hatása is van.Én felbontás után hűtőben tárolom.

 2. Sokféleképp használom az olajokat.
  – belsőleg napi egy kiskanállal felnőttnek és gyereknek is- a száraz bőrt belülről is támogatni kell
  – egyéb komolyabb problémával küzdő családtagoknak is adok pl. dióolajat
  – külsőleg masszázsolajba, hajpakolásba, arckrémbe, arcpakolásba, testolajba, bőrradírba…
  – salátákra
  – süteményekbe

  1. Teljesen egyet értek Fanni! Sokan nem is gondolják, hogy száraz bőr esetén nagyon jó eredményeket érhetünk el akkor, ha belsőleg is támogatjuk szervezetünket.

 3. Én most kezdtem el használni az olajokat. Külsőleg testápolásra a szőlőmag olajat, belsőleg napi 1 evőkanállal mákolajat és lenmag olajat. Nagyon jó, igazán. Csak jót tudok mondani róla. A száraz bőrrel csodát tesz.

  1. Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat. A szőlőmagolajjal nekem is hasonló tapasztalatom van. Száraz bőrre még nagyon jó a dióolaj is mind külsőleg, mind belsőleg.

 4. Nagyon jó a bejegyzés, annyit szeretnék hozzátenni, hogy a termelői és/vagy herbária boltokban kapható illóolajok NEM felelnek meg a kívánalmaknak. Ezért nem hiszem, hogy a receptben közölt védelmet meg tudná bárki valósítani a „bolti” illóolajok használatával. Terápiás, valódi védelmet, például szúnyogcsípés ellenit, a terápiás olajokkal lehet megvalósítani. Három ilyen márkát tudok ajánlani, amelyek M.o.-n is elérhetőek, ezek azonban éppen azért, mert terápiás hatásúak, nem találhatóak meg a boltok polcain. Szúnyogok elűzésére, a szúnyogcsípés okozta gyulladások megszüntetésére a citromhéj illóolaj kiváló, a cikkben írt hígításhoz képest egy kicsit erősebb formában ajánlanám, és kizárólag bio-organikus citromhéj illóolajat. A gyulladások csökkentésére a vad levendula vagy orvosi levendula illóolaj akár koncentrált formában is használható. Ám ezek is kizárólag minősített, bio-organikus olajok lehetnek, és ez nem jelent egyet a gyógyszertárakban kapható illóolajokkal!

 5. Kedves Tünde, akkor végülis hol, hogyan lehet hozzájutni a valódi terápiás hatású illóolajokhoz? itt most csak azt tudtam meg, hogy hol nem lehet…

   1. Kedves Erika!

    Elsősorban -aromaterápiás- szakemberektől érdemes beszerezni a megfelelő minőségű illóolajokat. Így ha bármiben tudok segíteni, várom megkeresését akár a Facebook oldalamon, akár egyéb elérhetőségeimen keresztül.

    Ezúton is köszönöm Gizusnak, hogy engem ajánlott.

    Máthé Fanni
    aromaterapeuta & masszázsterapeuta

 6. szeretném tudni hogy ha belsőleg szeretnénk használni abba az esetbe hasznosak a hidegensajtólt olajak ? vagy az íllóolajkat kell használni ? Most szeretném elkezdeni a fogyasztását .

  1. A hidegen sajtolt olajokat lehet belsőleg és külsőleg is fogyasztani. Ha konkrét kérdése lenne, akkor forduljon bizalommal hozzám az info@gastrolaj.hu címen.
   Várom a kérdéseit!

 7. Azt szeretném kérdezni,hogy hol vásárolhatom meg üzletben az olajokat.Az online vásárlásokat nem szeretem.Várni a postást ,menni a postára.Ez nem jó.Jobban szeretem,hogy bemegyek a boltba és megveszem.Köszönöm megértését,várom válaszát István

  1. Kedves István!
   Saját készítésű olajainkat egyelőre közvetlenül tőlünk, a termelőtől tudja megvásárolni. Nagyon jó visszajelzéseink vannak a Postai szállítással kapcsolatosan, megbízhatók.
   Személyes vásárlásra Zala megyében, Pakodon vagy közvetlen környezetében van lehetőség.
   Remélem sikerül megoldást találni és sikerül Önnek is élvezni olajaink jótékony hatását!

   Várom válaszát!
   Üdvözlettel: Gizella

 8. Kedves Gizella,

  erdeklodnek, hogy Zalaegerszegen meg lehet-e vasarolni az olajakat valahol vagy szemelyes atvetelre van-e lehetoseg postakoltseg nelkul.

  Dioolaj erdekelne. Esetleg meg lehetne-e tekinteni, hogy hol keszulnek a finom olajok?

  Koszonettel:

  Eva

  1. Kedves Éva!

   Zalaegerszegen nem tudja még megvásárolni, viszont nálunk, Pakodon tud személyes átvétellel vásárolni.
   Van hidegen sajtolt dióolajunk is, viszont annyit szeretnék kérni, hogy érkezés előtt a 30/654-1473-as telefonszámon egyeztessünk, hogy biztosan elérhetők legyünk, amikor érkezik.

   Köszönettel: Gizella

 9. Egy idős ismerősöm talált a sima hűtőjében,egy felbontott üvegben hidegen sajtolt tökmagolajat, megkóstoltuk az ízével,állagával semmi baj,de körülbelül négy éve van a hűtőjében.Azt szeretné megtudni vajon fogyasztható-e?
  Előre is köszönöm a választ!
  Tisztelettel: B.I.

  1. Kedves Imre!
   Hát nehéz erre mit mondani így látatlanban. A biztonság kedvéért én inkább azt javasolnám, hogy friss olajat fogyasszon.
   Tisztelettel: Gizella

 10. Kedves Gizella!

  Nem találtam ellenjavallatot. Van ilyen? Vagy ha bármi felmerül, mindenképpen orvossal beszéljek?
  Tud esetleg valakiről, aki epekövekkel él, és fogyaszt olajakat?
  Köszönettel: Judit

  1. Kedves Judit!
   Azért nem talál ellenjavallatot, mert bármilyen egészségügyi probléma áll fenn, mindenképpen javaslom a kezelőorvossal való konzultációt az olajok fogyasztásáról. Nem lehet így látatlanban pontos, megbízható tanácsot adni, hiszen minden betegség egyedi, lehetnek olyan tünetek, amikről nem tudunk, lehetnek olyan gyógyszerek, amikről nincs információnk és nem szeretnénk még véletlenül sem téves ajánlást tenni.
   Alap esetben nincs ellenjavallata az olajok fogyasztásának, de amennyiben meglévő egészségügyi probléma van, kérem, hogy egyeztessen a kezelőorvossal!
   Köszönöm a megértését!
   Üdvözlettel: Gizella

 11. Kedves Gizella!
  A tökmagolajhoz nem javasolta a citrusfélék vagy ilyen gyümölcslevek fogyasztását.
  Kérdésem, hogy ezek csak egy adott ideig nem ajánlottak az olaj bevétele után, vagy teljesen kerülendők a kúra közben?
  Előre is köszönöm: Imre

  1. Kedves Imre!
   Csak közvetlenül az olaj elfogyasztása után nem javaslom. A kúra alatt, egyéb napszakokban természetesen fogyasztható.
   Üdvözlettel : Gizella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .