Egészséges ételek karantén idején is!

Nehéz időszak ez most mindenki életében. Elsősorban azokéban, akik komolyan veszik a koronavírus okozta járványt. Aki teheti otthon marad, bár sokan vannak, akik ezt nem értik meg. Mi jelenleg itthon vagyunk, gyerekek itthonról tanulnak, én pedig itthonról dolgozom.

Ez az időszak elgondolkodtatott. Most, hogy nem mehetek bármikor bevásárolni, sokkal jobban át kell gondolni, hogy mit teszek az asztalra a családom elé. Mivel most mindannyian itthonról étkezünk, ezért sokkal jobban át kell gondolnom, hogy mi van itthon, mit használok fel és hogyan osztom be a készleteket.

Fontos szempont, hogy egészséges legyen és persze változatos. Arra gondoltam, hogy nektek is összegyűjtök néhány dolgot, hátha pont ilyen segítségre van szükségetek!

Szóval, melyek azok az alapanyagok, amikre szerintem szükséged lehet ahhoz, hogy egészséges ételeket tudj készíteni akkor is, ha otthon kell maradnod?

Íme az én listám:

 1. Teljes kiőrlésű pékáru: nálam mindig van a fagyasztóban kenyér vagy zsemle. Nagyon jól fagyasztható termékek, de fontos, hogy ne a 2-3 napos kenyeret fagyaszd le, mert az kiolvasztva sem lesz túl puha. Én mindig a friss pékárukat fagyasztom le és egy zacskóba téve olvasztom ki, mikor kiveszem a fagyasztóból. Így biztosan nem szárad meg.
 2. Köretek: ezalatt az összefoglaló név alatt értem például a teljes kiőrlésű tésztákat és az olyan köreteket, mint például a bulgur, a köles, rizs és a hajdina. Fontos, hogy többféle legyen, hogy változatos legyen az étkezésed
 3. Húsfélék: én elsősorban sovány húsokat szoktam vásárolni, nálunk inkább a baromfi fogy. Ezt is remekül lehet fagyasztani. Érdemes átgondolni, hogy egy étkezésre mekkora mennyiségre van szükséged és ennek megfelelően elkészíteni a lefagyasztandó csomagokat.
 4. Tejtermékek: ezek nem olyan hosszú lejáratúak, de azért jó ha tartasz otthon tejet, sajtot, joghurtot. A tejből is van már tartós tej, ami ilyenkor jó szolgálatot tehet. Akár nasinak is kiváló lehet egy natúr joghurt gyümölcsökkel – kreatívnak kell lenni, ha gyerekek is vannak otthon. Tapasztalatból mondom 😀
 5. Zöldség és gyümölcs: mivel most nem igazán tudsz sokféle friss zöldséget és gyümölcsöt beszerezni, ezért én a fagyasztott változatot javaslom. Szerintem sokkal jobb választás, mint a konzerv, mert kevesebb adalékanyagot tartalmaznak. Nagyszerű zöldségköreteket tudsz készíteni egy-egy fagyasztott zöldségből, a gyümölcsök pedig jól jönnek, ha valami finomságra vágyik a család.
 6. Olajos magvak: ebből is tartok itthon (bár tudom, hogy én előnyben vagyok), nem csak azért, mert ezekből sajtoljuk az olajainkat, hanem azért is, mert kiváló vitaminforrások és kis mennyiségben nassolnivalónak is tökéletesek (azért a kalóriatartalmuk miatt érdemes vigyázni).
 7. Hidegen sajtolt olajok: nagyon jó vitaminforrások és értékes telítetlen zsírsavforrások. A lényeg, hogy hidegen használd fel őket, hiszen így nem károsodnak az értékes összetevők. Ebben én is tudok neked segíteni, hiszen GastrOlajaink között 7 féle olajat találsz. (kattints ide értük)

Van még néhány dolog, amire érdemes odafigyelned!

 • mielőtt vásárolni indulsz, mindig mérd fel az otthoni készletedet 
 • ha nem szeretsz egy alapanyagot, akkor inkább ne tedd be a kosaradba, mert úgysem fogod elfogyasztani hiában egészséges
 • elsősorban ne nassolnivalókat vásárolj, mert ilyenkor fennáll a túlevés veszélye és nem cél némi túlsúly felhalmozása

Nagyon sokan vannak, akik érthetetlen mennyiségeket halmoznak fel. Attól tartok, hogy ennek nagy élelmiszerpazarlás lesz a vége, ezért kérlek, hogy te ne tedd. Mérd fel az otthoni készleteidet, írd össze, hogy mi az, amit a család elfogyaszt és azokból vásárolj be. Ha van időd, akkor készíthetsz menülistát például 2 hétre és ahhoz vásárolsz. Az élelmiszerboltok karantén idején is nyitva vannak, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy a legszükségesebb alapanyagokat be tudod szerezni.

Vigyázz magadra és szeretteidre! Ha otthon vagy, akkor próbáld meg hasznosan eltölteni az öledbe hullott szabadidőt. Ne olvasgasd egész nap a híreket, inkább tanulj valami új dolgot, olvass, tervezgess vagy beszélgess a családoddal!

Jó egészséget kívánok!

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kapkodás, pánik és az egészségmegőrzés

Nem vagyunk könnyű helyzetben manapság. Szinte percenként néznénk a híroldalakat, hogy megtudjuk, hogy mi vár ránk, mire számíthatunk és mit tehetünk a legrosszabb elkerüléséért. De hiába. Nem láthatunk előre.

Aggódunk. Talán pánikolunk is. Talán nincs olyan ember, akinek ne remegne meg a gyomra, amikor azt hallja, hogy micsoda bizonytalanság vesz bennünket körül.

Én is így érzek. Mégis azt gondolom, hogy türelmesnek kell lennünk. Ami nehéz. Nagyon nehéz. De nincs más út. Hiába feszít szét bennünket ez a bizonytalanság, az egyetlen, amit tehetünk, hogy várunk. Várunk és reménykedünk, hogy előbb vagy utóbb mindenki felismeri a helyzet komolyságát, és felelősen cselekszik. 

Felelősek vagyunk önmagunkért és embertársainkért, hiszen azt már jól tudjuk, hogy annak ellenére, hogy a fiatalabb korosztályt nem veszélyezteti ez a vírus, attól még a fiatalabb korosztály veszélyeztetheti az idősebb korosztályt.

Ebben a helyzetben is, éppúgy mint máskor, a legfontosabb, hogy legyünk körültekintőek, informálódjuk hiteles forrásokból, és ne ártsunk másoknak.

Mostanában több olyan dolog is felmerült, amire oda kell figyelnünk akkor, ha egészségünket meg akarjuk óvni vagy éppen betegségünket le akarjuk győzni. Nemrég elfogadtak egy új törvényt, amit a köznyelvben úgy is hívnak, hogy sarlatán-törvény. 

Ennek a törvénynek a célja, hogy megpróbálja megvédeni az embereket azoktól, akik csupán a nagy haszon reményében ígérnek gyógyulást a hozzájuk fordulók számára. Innentől kezdve sokkal szigorúbban ellenőrzik azt, hogy ki és mit állít. Nem lehet engedni, hogy olyan érzékeny élethelyzetben lévőket zsákmányolnak ki, mint a betegséggel küzdők vagy a betegségtől félők.

És itt megint képbe kerül a körültekintés.

Nektek is azt tanácsolom, hogy legyetek körültekintőek! 

Tájékozódjatok hiteles forrásokból! Az egészségmegőrzés nem játék, éppen ezért vegyétek komolyan!

Csak olyan helyről vásároljatok, ahol tudjátok, hogy kivel álltok szemben!
Csak olyan helyre forduljatok tanácsért, ahol látjátok, hogy ki válaszol nektek, ahol meg tudtok győződni arról, hogy vajon az, aki tanácsot ad tényleg tisztában van a rá ruházott felelősséggel! Arctalan oldalakban ne bízzatok!

Mikor hozzám fordultok, akkor szeretném a bizalmatokat azzal meghálálni, hogy csak olyan témában adok tanácsot, amiben biztos vagyok. Olyan válaszokkal és tanácsokkal látlak el benneteket, amiket én is megfogadnék, illetve a családom számára is tanácsolnék. Ha nem tudok megbízható információkkal szolgálni, akkor nem fogok tanácsolni semmit. Őszintén elmondom, ha nem tudok segíteni, mert hiszem, hogy ezzel is segítek. Ha én nem tudok válaszolni, akkor igyekszem szakembert keresni, aki hitelesen, megbízhatóan tájékoztat és az ő tanácsait tolmácsolom felétek.

Nem könnyű ez, hiszen sokan nem így csinálják. Sokan csak fogják és viszik a gondolataimat, soraimat kérdezés nélkül és azokkal adják el a termékeiket. Nem törődnek azzal, hogy az általam leírt mondatokat milyen forrásokkal támaszthatnák alá, ileltve kinek címeztem, akkor amikor megírtam. Nem kérdeznek meg arról, hogy hozzájárulok-e ahhoz, hogy ők is ezekkel a gondolatokkal lássák el az ő vásárlóikat.

Nem vagyunk egyformák, éppen ezért a szervezetünk, az élethelyzeteink, a szokásaink sem egyformák. A tanácsaim és a javaslataim eszerint születnek, de mindig hangsúlyozom, hogy nem biztos, hogy az, ami egyik ember számára megoldást jelent, az a másik számára is ugyanolyan járható út. 

Hiszem és bízom benne, hogy így érdemes dolgozni. Ha egyetértetek velem, akkor tartsatok velem továbbra is!

Én továbbra is a hiteles tájékoztatás mellett teszem le a voksom és nem fogok mindféle ígéretet tenni azért, hogy több olajat értékesíthessek. Számomra a kezdetektől fogva nem csupán az értékesítés volt a fontos, hanem az, hogy megismertessem, megszerettessem veletek a hidegen sajtolt olajokat, megtanítsam nektek, hogy tudjátok őket biztonságosan felhasználni, hogy közösen élvehessük jótékony hatásaikat.

Köszönöm!

 

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

3 immunerősítő recept, amit muszáj elkészítened

Immunrendszer erősítése ételekkel?

Igen!

Még az immunrendszered erősítése szempontjából is fontos, hogy mi mindent fogyasztasz el a nap folyamán. A legjobb, ha szezonális alapanyagokat választasz, mert úgy nagyobb az esélye, hogy tartalmazzák azokat az értékes tápanyagokat, amikre szükséged lehet.

Hoztam neked most 3 immunerősítő receptet, ami kifejezetten szezonális alapanyagok felhasználásával készül:

 • Zöldséges lencseleves
 • Édesburgonyás lencsesaláta
 • Káposztasaláta tökmagolajjal

Fogyaszd őket rendszeresen – egészségedre! Olvass tovább a receptekért! 3 immunerősítő recept, amit muszáj elkészítened bővebben…

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

7 immunerősítő tipp

Van-e értelme erősíteni az immunrendszert? Lehet-e egyáltalán erősíteni?

Ezekkel a kérdésekkel találtam szembe magam nemrég. Volt, aki azt mondta, hogy hülyeség az immunrendszer erősítése.

Ezzel szemben áll az az állítás, miszerint a betegségek általában valamilyen hiányállapotok esetén lépnek fel, ezért fontos, hogy változatosan, vitaminokban gazdagon étkezzünk, hiszen számos vitamin beviteléről nekünk kell gondoskodnunk.

Én az utóbbiban hiszek. Hiszem, hogy minden vitamin és ásványi anyag, ami természetes forrásból származik, erősíti a szervezetemet és segíti, hogy legyőzze a különböző betegségeket.

Összeszedtem néhány jótanácsot, amit ha megfogadsz, akkor biztos vagyok benne, hogy sokat teszel egészséged megőrzéséért!

7 immunerősítő tipp bővebben…

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hogyan erősítsük az immunrendszerünket?

A január végi időszakban egyre többen keresnek rá az interneten arra, hogyan lehet természetes módon erősíteni az immunrendszert.

A reklámok rengeteg tablettát ajánlanak, de ha te mégis a természetes dolgokat helyezed előtérbe, akkor jó helyen jársz, mert most csupa ilyet gyűjtöttem össze neked.

Nézzük, hogy milyen módon erősítheted az immunrendszeredet! Hogyan erősítsük az immunrendszerünket? bővebben…

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Házi mustár – gasztroajándék

Házi mustár (30 dkg)

10 dkg mustármag
1,5 dl ecet (6%-os)
1 dl víz
1 teáskanál őrölt fehérbors
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só

Ennek a mustárnak az elkészítése egy kicsit hosszadalmasabb, de csak azért, mert a mustármagot 1 napig hűtőben kell tárolni az ecettel és csak utána lehet hozzáadni a többi hozzávalót.

Szóval kezd úgy, hogy a mustármagot ledarálod kávédarálóval és hozzáadod az ecetet. Egy üvegbe vagy dobozba zárd le és tedd hűtőbe.

A következő napon adhatod hozzá a többi hozzávalót. Ezután is érdemes egy kicsit pihentetni. Türelemjáték, de megéri, mert csak így érnek össze az ízek igazán. Olvastam, hogy kurkumával lehet színesebbé, sárgábbá tenni. Ezt nem próbáltam még, de ha szeretnél élénkebb színt neki, akkor próbáld ki nyugodtan.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Házi citromkrém – gasztroajándék

Házi citromkrém

10 dkg vaj (vagy margarin)
18 dkg cukor
1 dl citromlé
1 kk citromhéj
2 tojás
2 ek juharszirup

Kockázd fel a vajat és a többi hozzávalóval együtt tedd egy lábosba. Vízgőz felett kevergesd. Körülbelül 20-25 perc alatt készül el, addig folyamatosan kevergetni kell. Ha már egy kicsit tapad a kanálra, akkor lesz jó.

Tedd egy tiszta, szárazd üvegbe és még melegen zárd le. Ha kihűlt, akkor tedd be a hűtőbe 1-2 napra. Sokáig eláll, úgyhogy nyugodtan elkészítheted az ajándékozás előtt 1-2 héttel.

Ha a megajándékozott nem ismerné, akkor meséld el neki, hogy ez a citromkrém nagyon finom reggeli mellé, akár pirítóshoz, akár teasüteményhez.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mézeskalácsgolyó – gasztroajándék

Mézeskalács golyó

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 ek rum
12,5 dkg margarin
1/2 dl tej

A forgatáshoz:
4 ek darált keksz
1 csipet mézeskalács fűszerkeverék

Az alapanyagokat tedd egy tálba. Kezd a száraz összetevőkkel, azokat keverd össze, majd utána add hozzá a margarint és a tejet. Gyúrd össze, majd formázz belőle golyókat.

A beforgatáshoz keverd össze a 4 evőkanál darált kekszet a mézeskalácsfűszerrel és ebbe forgasd bele a golyókat.

Ajándékozáshoz tedd a süteményeket egy szép tálkába, muffin papírba
vagy ízlésed szerint más csomagolóanyagba és úgy add át. Ne sokkal az
ajándékozás előtt készítsd el, nehogy megromoljon.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gyógynövényes fűszersó – gasztroajándék

Gyógynövényes fűszersó

szárított kapor, rozmaring, tárkony,
őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem,
borsikafű, szurokfű, tengeri só

A szárított zöldségeket kávédarálón őröld finomra, majd keverd össze a sóval. Légmentesen zárható műanyag dobozban tudod tárolni, ha korábban készíted. Ajándékozáshoz tedd egy szép, átlátszó üvegbe.

A fenti kép egy illusztráció. Azt szerettem volna megmutatni neked, hogy a fűszersó összetétele csak rajtad és a fantáziádon múlik. Alakítsd ízlésednek megfelelően!

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Chutney, fűszeres szósz – gasztroajándék

Chutney fűszeres szósz

1 kg alma
4 db datolya
2-3 cm-es gyömbér
1 fokhagyma
1 kisebb lilahagyma
1 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt
szőlőmagolaj (ide kattints érte)
bors

fahéj
szegfűbors
mustármag
2 evőkanál vörösborecet
3 evőkanál méz
100 ml víz

Ez a fűszeres szósz nagy kedvencem. Sokféle receptet olvastam, mire kialakult ez a mostani. Szerintem nagyon finom, ízletes és gasztroajándéknak is nagyszerű. Arra azonban figyelj, hogy ne sokkal az ajándékozás előtt készítsd el.

Reszeld le a gyömbért, majd a megtisztított lilahagymát és fokhagymát, valamint a datolyát vágd apróra és az olajon párold meg. Sózd, borsozd, add hozzá a fűszereket és a mézet, majd forrald fel.

Az almát közben vágd kisebb kockákra és add hozzá az előző szószhoz. Öntsd hozzá a vizet és az ecetet is és lassú tűzön főzd körülbelül fél óráig.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter