Elsőre lehet, hogy furcsának találod a címet, de nem őrültem meg, ne aggódj. Nem fogok neked tükörtojásos rizst ajánlani!
Amiért ezt a bejegyzést írom, az, hogy a kislányom újabban nagyon rákapott a dióolaj ízére. Én nem csodálkozom ezen, hiszen kezdetek óta nekem is nagy kedvencem, de nála ez az imádat már kezd egészen furcsa párosításokat eredményezni.
Leírom neked, hogy mi mindenhez próbálta már ki a dióolajat, hátha neked is kedved támad a kísérletezgetéshez.
Szóval az első dolog a tükörtojás volt. Nem nagyon szeretem a hidegen sajtolt olajokat hevíteni, hiszen pont az a lényege a hidegen sajtolásnak, hogy nem alkalmazunk magas hőmérsékletet. Éppen emiatt nem nagyon szoktam ezekben sütni-főzni. Inkább az utóízesítést alkalmazom és ezt javaslom neked is.
A kész tükörtojást meglocsoltam egy kis dióolajjal. Ez indította el a lavinát 😀
Nagyon kellemes diós ízt adott neki és ez annyira ízlett a kislányomnak, hogy ebédkor az jutott eszébe, hogy a rizshez is megkóstolja. A sült hús mellé készült rizst meg is locsolta dióolajjal és elégedetten, jóízűen elfogyasztotta. Nem valami jó evő gyermekről van szó, úgyhogy ez már nála nagyon nagy dolgot jelent!
A következő „áldozat” a rántotta volt, majd következett a pirítós, a joghurt, a gyümölcsök és a turmixok.
Ma már ott tartunk, hogy valahányszor egy új étellel találkozik, jön is a kérdés: „Anya, szerinted milyen lenne ez dióolajjal?”
És megkóstolja! És ízlik neki!
Azért osztottam meg veled ezt a kis történetet, mert ebből is látszik, hogy mennyire sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok. Nem kell leragadni annál, hogy a nyers zöldségre öntesz egy két kanálnyit.
Legyél bátor, kísérletezz és meglátod megéri! Ha nem vagy ennyire bátor, akkor először vegyél ki egy kis adagot az ételből és úgy adj hozzá dióolajat. Ha nem ízlik, akkor anélkül fogyasztod el a többi részt. Ha pedig igen, akkor bátran add hozzá a többihez is!
Szeretnék azonban egy dolgot javasolni neked!
Tükörtojás és rizs dióolajjal? Igen! bővebben… →