A zab és a lenmag/lenmagolaj egy szuper párosítás akkor, ha az emésztőrendszeredet szeretnéd támogatni.
Szerintem a legjobb párosítás, ha zabkását készítesz belőle!
Mutatom, hogy én melyik receptet tartom a legjobbnak.
Hozzávalók egy finom lenmagolajos zabkásához:
1 dl zabpehely
1 dl víz
egy kevés tej
1 db banán
1 evőkanál méz
1 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolaj
néhány szem mazsola
néhány szem gyümölcs (például egy eper)
Lehet tejjel is készíteni, ez ízlés kérdése, szerintem vízzel is nagyon finom (a tej elhagyható a receptből).
Felteszem a vizet, beleteszem a zabpelyhet, majd néhány percig főzöm.
A többi hozzávalót akkor szoktam beletenni, mikor már leveszem a tűzről a zabkását. A péppé zúzott banánt, a mézet, a mazsolát, a lenmagolajat tehát csak közvetlenül fogyaszztás előtt adom hozzá.
Ez azért fontos, mert a magas hőmérséklet károsíthatja az alapanyagot értékes összetevőit, így ezzel próbálom megőrizni a sok-sok vitamint és ásványi anyagot.
A lenmagolajnál is különösen fontos, hogy hidegen sajtolt változatot válassz, mert szerintem ez a legjobb készítési mód akkor, ha egészségünk megőrzése a cél.
Miért legyen a lenmagolaj hidegen sajtolt?
A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy a megszárított magokat egy csigás présbe tesszük, majd ennek segítségével kisajtoljuk belőlük az olajat. A hidegen sajtolás során mi itt a GastrOlajnál nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, így tudjuk megőrizni az értékes vitaminokat és ásványianyagokat.
Azért tartom fontosnak ezt kiemelni, mert sajnos vannak olyan gyártók, akik a nagyobb kihozatal reményében megpirítják, azaz hőkezelik a magokat. Ez alatt azt értsd, hogy ha a magokat felmelegítik, akkor egy adott mennyiségű magból több olajat lehet kisajtolni, mint ha hidegen sajtolnánk. Ezért láthatsz ennyi eltérő árú olajat a boltok kínálatában.
Azt gondolom, hogy ha egészséges recepteket és egészséges hozzávalókat keresel, akkor számodra fontos az egészséged. Nem szeretném, ha rosszul választanál, ezért segítek neked eligazodni a növényi olajok világában.
Itt az oldalon nagyon sok bejegyzést találhatsz az olajokról, de ha többet szeretnél tudni, akkor gyere és csatlakozz hozzánk! Irtakozz fel a csütörtöki GastrOlaj hírekre és minden héten hasznos információkat, illetve recepteket küldök neked az olajok világából
Csatlakozol hozzánk? Akkor kattints! Szeretettel várunk! 🙂