Avasodás

Egy fárasztó nap után arra gondolsz, hogy készítesz valami finom vacsorát. Gyorsan végig gondolod, hogy mi legyen az és megnyugodsz, hogy nem kell még boltba is rohangálnod, hiszen minden van otthon. Arra gondolsz, hogy azzal a finom kis dióolajjal, amit még a szekrényben találtál, különlegessé is tudod tenni.

Hazaérsz, előkészülsz és mikor kinyitod a dióolajos üveget megdöbbensz. Az illata olyan furcsa lett, messze van attól a kellemes aromától, amire számítottál. A színe sem igazán tetszik. Eltöprengsz, hogy megkóstold-e… 

De mivel ez tenné fel az ételedre a koronát, ezért megkóstolod és szomorúan tapasztalod, hogy nem diós aromájú, hanem inkább valami más, szinte nem is tudod beazonosítani. Abban azonban biztos vagy, hogy ez nem lesz a mai vacsorád koronája…

Mi történhetett? Mi lehet a baj a dióolajoddal?

Elárulom!

Sajnos a dióolajod megavasodott!

Ez a legbosszantóbb dolog, ami történhet egy isteni olajjal.

De mitől avasodhat meg egy növényi olaj?

Az olajok avasodása függ:

  • magának az olajnak a tisztaságától,
  • a környezet nedvességétől,
  • a hőmérséklettől és a fényhatásoktól,
  • illetve a levegővel való érintkezéstől.

Rossz hírem van. Az olajok, még a kiváló hidegen sajtolt olajok sem tárolhatók el végtelenségig. Egyik hosszabb, másik rövidebb idő alatt, de megavasodik. Ezt elsősorban onnan érzed, hogy megváltozik az illata, az íze és még a színe is.

Mit tehetsz az avasodás ellen?

Az első és legfontosabb dolog, hogy nagyon alaposnak kell lenned a vásárlás során. Kizárólag olyan helyről vásárolj, ahol tudod, hogy nem tárolták már hónapok óta palackozva az olajat (ki tudja milyen körülmények között).

Mi ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy GastrOlajainkat kizárólag tőlünk, a GastrOlaj webáruházon keresztül lehet megvásárolni, mert így garantálni tudjuk azt, hogy az adott olaj, melyet a vásárló megkap, mindig friss. Nem tárolunk hónapokig palackozott olajokat, hanem inkább egyszerre kisebb mennyiségeket sajtolunk és igény szerint palackozunk. Ez azt jelenti, hogy a lesajtolt olaj egy tartályba kerül és a megrendelésnek megfelelően naponta palackozzuk ki az olajokat. Ez nem kis munka, jól gondolod. De ha ez kell ahhoz, hogy a vásárlóinkat nyugodt szívvel és kiváló termékkel szolgáljuk ki, akkor semmi nem számít nagy munkának.

Ezért is javaslom neked is, hogy kizárólag olyan helyről vásárolj, ahol meg tudsz győződni arról, hogy mikor palackozták az adott olajat. Nem elég sajnos a fogyaszthatósági idő, mert abból nem sok derül.

A második dolog, amire oda kell figyelned az a tárolás. A legtöbb olaj viszonylag érzékeny, ezért soha ne tárold közvetlenül a tűzhelyed mellett, mert a hőhatás nem tesz jót neki. Még akkor sem, ha olyan jól mutatnak a konyhapulton.

Ugyancsak ne tárold őket az ablakban, ahol a tűző napfény érheti. A meleg mellett ez is kárt tehet az olajodban, nem véletlenül töltjük mi is sötét palackba az olajakat, megpróbáljuk így is védeni egy kicsit fény okozta sérülésektől.

Tárold őket hűvös, sötét helyen. A legjobb a hűtőszekrény ajtaja, de ha túl hideg, akkor előfordulhat, – például a tökmagolaj esetében – hogy besűrűsödik az olaj. Ilyenkor, ha nem változik meg az illata vagy a színe, akkor nyugodtan elfogyaszthatod, mert szobahőmérsékletre téve pár perc elteltével visszanyeri eredeti állapotát.

A harmadik dolog, amit még megtehetsz, hogy elkerüld az avasodást az az, hogy megkóstolod a megvásárolt olajat rögtön azután, hogy hazavitted. Hiszen honnan tudnád, hogy milyen volt eredetileg az íze, hogy változott-e az eltelt időszak alatt, ha nem tudod, hogy milyen volt, amikor megvásároltad.
Ez abban az esetben is jó döntés lehet, ha egy későbbi időpontban szeretnéd felhasználni, mert így nem jársz úgy, mint a bejegyzésem elején lévő történetben, hanem fel tudsz rá készülni, hogy új palack olajat kell vásárolnod.

Ha ezt a három szempontot figyelembe veszed, akkor biztos vagyok benne, hogy sokat teszel az olajod és természetesen az egészséged megőrzéséért is!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, akkor iratkozz fel heti levelünkre és minden héten hasonlóan hasznos és érdekes információkat, recepteket küldök a hidegen sajtolt olajok világából. Most ajándékként letöltheted Növényi olaj kisokosunkat is!

Üdvözöllek!

A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.

A cél, hogy megőrizzük egészségedet!

Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..