Egészséges bőr mérgek nélkül?

A bőrápolás mindkét nem számára nagyon fontos dolog. Szándékosan nem testápolásról és kozmetikumokról írok csupán, hiszen nem szeretném a témát a hölgyek számára leszűkíteni. Tudom, hogy sok férfi nem szereti annyira a kozmetikumokat, de a bőr ápolása nem csupán a szépségről szól. Sajnos sok olyan betegség, irritáció vagy akár allergia is felléphet egy-egy készítmény használatakor, ami nem válogat életkor, nem és bármi más szempontok alapján. Nem csak a kozmetikai krémekre gondoljatok itt, hanem például a tusfürdőre vagy akár a kézmosás során használt szappanokra.

Te milyen szempontok alapján választasz testápolót, krémet vagy bármi más  bőrápolót vagy kozmetikumot? Mit nézel meg először, mikor a polc elé lépsz:

  • dizájn, csomagolás?
  • elnevezés, feliratok (van-e rajta természetes összetevő feltüntetve)?
  • címke a hátoldalon az összetevőkkel?

Vagy inkább a reklámok, ismerősök véleménye befolyásol a döntésben? Sajnos az a tapasztalat, hogy azoknál a cégeknél, ahol sok pénz van, ott olyan reklámot tudnak készíteni, ami elhiteti veled, hogy a termékük tele van természetes összetevőkkel, melyek mind jótékony hatásúak a bőrödre.

De vajon mi az igazság???

krémekösszetevőigastrolaj
Vajon mennyi veszélyes összetevő van a bolti bőrápolókban?
Kép forrása: divany.hu

Nemrég olvastam egy cikket (Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán), melyben összehasonlítottak olyan krémeket, amiket a leggyakrabban vásárolnak az emberek. 12 pontos teszt volt, mely során az összetevőket vizsgálták aszerint, hogy tartalmaznak-e veszélyesnek ítélt anyagokat (egyes szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószereket, tartósítószereket, illatanyagokat), illetve természetes növényi olajokat. Külön szempont volt még az is, hogy a növényi összetevők vajon bio gazdaságból származtak-e.

A nagy multi cégek híres krémjei nem végeztek túl jó helyen, a 12 pontból körülbelül 6-ot kaptak. Nem is tudom, hogy ezen most meglepődjek-e vagy csak egyszerűen azt mondjam, hogy számítottam rá.

Milyen káros anyagok lehetnek a már jól ismert krémekben?

  • Tartósítószerek, melyek a mindennapi használat során felhalmozódhatnak szervezetedben. Vannak olyan tartósítószerek, melyek az egész hormonháztartásra hatással vannak így nem zárható a mellrák kialakulásával való kapcsolat sem. De emellett sajnos bőrirritációt és allergiás reakciókat is kiválthatnak.
  • Illatanyagok, melyeket legtöbbször hangzatos idegen szavakkal helyettesítenek, azonosítanak és amelyeket alatt általában allergiát, bőrirritációt okozó mesterséges illatanyagokat értenek. Sajnos a hosszú távú használat során a súlyosabb következményeket sem lehet kizárni.
  • Veszélyes emulgeálószerek, melyeknek a krémek készítésekor van szerepük és amelyek szintén rákkeltő hatásúak lehetnek.
  • Krémekben található alumínium mennyisége is aggodalomra adhat okot, hiszen károsítja az idegrendszert.

Ez a lista a teljesség igénye nélkül készült, biztos vagyok benne, hogy a szakértők még sok-sok dologgal ki tudnák egészíteni. Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de nekem ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy átnézzem a polcomon található készítményeket és más alternatív megoldást keressek. Erről lesz szó az elkövetkezendő napokban itt a blogon. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mire jutottam és mivel tudom helyettesíteni, illetve teljesen kiváltani a bizonytalan eredetű, káros összetevőket tartalmazó készítményeimet, akkor várlak vissza!

Saját tapasztalataimról is beszámolok majd!

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .