Gyerekkori szorongás legyőzése természetes módon

A nyár az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Kivéve annak a szülőnek és gyereknek, akik nagy lépés előtt állnak, mert ősszel várható az óvoda/iskolakezdés vagy éppen intézményt vált a gyermek.

Tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű időszak ez. A nagyobbik lányom az óvoda utolsó évét egy új intézménybe kerülve töltötte, mert arra gondoltunk, hogy jó lesz neki, ha az iskolába kerülés előtt megismeri majd a leendő osztálytársait.

Az ötlet így 6 év távlatából nagyon jónak bizonyult, azonban az első időszakban voltak nehezebb időszakok. Sok dolgot kipróbáltam, de végül a hidegen sajtolt olajok és az illóolajok nagyon sokat segítettek!

Elmesélem neked, hogy hogyan alkalmaztam őket sikerrel. Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor tegyél egy próbát – hátha neked is sikerül könnyebbé tenni az első napokat. 

A nagylányom a középső csoport után váltott óvodát és a nagycsoportot már egy új intézményben töltötte. Szerettük volna, ha odakerül, ahol majd az iskolát megkezdi, így nem lesz neki minden teljesen új. Nagyon kedvesek voltak az óvónénik, szeretettel fogadták, de azért az sok ismeretlen helyzet megviselte.

Hozzá kell tennem, hogy mindig nagyon „agyalós” típus volt, sokat őrlődött a dolgokon és nem tudok könnnyen átlépni egy-egy nehezebb helyzeten. Szüksége volt kapaszkodókra, szerette mindig érezni, hogy nincs egyedül és ott vagyunk vele. De úgy gondolom, hogy ez így természetes, hiszen nagyon szoros a kapcsolatunk.

Az első napokban még elég volt, hogy magával vitte kedvenc plüssállatát. Később azonban láttam rajta, hogy bár tartja magát, de belül őrölődik. Ekkor eszembe jutott egy ötlet, ami végül szuperül bevált. Akkoriban már kezdtem ismerkedni az illóolajokkal, ezért egy kedves barátnőm tanácsára kiválasztottunk egy olyan illatot, ami nagyon tetszett a lányomnak, amit szívesen szagolgatott. Elkezdtük itthon használni először csak diffúzorba csepegtetve, esténként párologtatva.
Amikor eltelt egy kis idő megszokta, hogy este, a nyugodt légkörhöz hozzátartozik ez az illat.

Ezután reggel, mikor elment itthonról, csepegtettem a plüssállatkájának a két mancsára ebből az illóolajból, így napközben is érezhette az otthoni nyugalom illatát akkor, amikor szüksége volt rá. Találóan el is nevezte „otthonillatnak” és nagyon örült neki, hogy ez az otthonillat egész nap ott lehet vele, főleg akkor, mikor eljön a délutáni alvás ideje.

Nálunk az „otthonillat” a vadnarancs volt. Ezt a csodálatos illóolajat nyugodt szívvel lehet alkalmazni gyerekeknél.

Vannak mécsessel együtt alkalmazható párologtatók, de én a gyerekek mellé mindenképpen az elektromos diffúzort ajánlom. Ez egy olyan kis szerkezet, melybe vizet kell tölteni, a vízbe bele kell csepegtetni a kiválasztott illóolajat és bekapcsolni. Teljesen biztonságos még gyerekek mellett is. Nem kell tartani az égő gyertyától, nyugodtan működhet egész éjjel. De vannak már olyanok is, melyeken időzítő kapcsoló van, így be tudod állítani, hogy 1, 3 vagy akár 5 óra múlva kapcsoljon ki (típustól függően).

Szóval az otthoni párolgatás és az „otthonillatú” plüss állatka ötlettel nagyon jó eredményeket értünk el. Sokkal nyugodtabban ment óvodába és egyre nyugodtabban pihent a délutáni alvásidőszakban is. 

De itt még mindig nem álltunk meg. Sokat beszélgettem a barátnőmmel és az ő javaslatára elkezdtük használni az olajokat külsőleg is. A vadnarancs illóolaj mellé behoztuk még a levendulát is, mert ez fantasztikus nyugatató és feszültségoldó hatású és szintén alkalmazható gyerekeknél.

Fontos, hogy az illóolajokat soha nem ajánlott önmagukban a bőrre kenni. Szükség van egy  hordozó vagy más néven bázisolajra, mint amilyen a hidegen sajtolt olaj. Mivel akkor már mi is készítettünk hidegen sajtolt olajokat a saját sajtoló üzemünkben, ezért kézenfekvő volt, hogy azokat használjuk. A hidegen sajtolt dióolajról nagyon jó tapasztalatokat tudok megosztani veled. Már önmagában is szuper bőrápoló, természetes és kíméletes – így tökéletes bázisolaj.

Elkezdtem egy olajkeveréket használni a lányomnál, melyet úgy készítettem el, hogy a hidegen sajtolt dióolajba belecsepegtettem a vadnarancs illóolajat és a levendula illóolajat, összeráztam és esténként fürdés után bemasszíroztam a mellkasát és a hátát. Közben beszélgettünk, erősítettem és masszíroztam a kis lelkét, így ezek a meghitt pillanatok is összakapcsolódtak neki ezekkel az illatokkal.  Az olajkeveréket így készítettem:

Olajkeverék szorongásra, nyugtalanságra:
50 ml GastrOlaj hidegen sajtolt dióolaj
12 csepp doTerra vadnarancs illóolaj
12 csepp doTerra levendula illóolaj

Ezzel a hármas megoldással, vagyis a diffúzorban párologtatott vadnarancs illóolajjal, a plüssállatkára csepentett vadnarancs illóolajjal és a hidegen sajtolt dióolajba csepegtetett vadnarancs és levendula illóolajjal sikerült átvészelni a kezdeti nehéz időszakokat és megerősíteni a kislányom önbizalmát, legyőzni a szorongását. 

Ezen felül nagyon fontos, hogy az illóolajoknál is legyetek nagyon résen! A virágboltokban és egyéb kisüzletekben kapható olajok inkább illatolajok, ezért nem várható tőlük a kívánt hatás. Válasszatok mindig terápiás célú, 100%-ban tiszta illóolajakat. Én már régóta a doTerra márkát használom, a doTerra olajokkal nagyon jó tapasztalataim vannak, ezért neked is ezeket ajánlom. Most már nálunk a webáruházban is megtalálhatsz néhány kiváló minőségű illóolajat, így nyugodt szívvel tudod kombinálni a kettőt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .