A hidegen sajtolt olajok azon kívül, hogy jótékonyan hatnak a szervezetünkre még ételeinkhez is szuperül passzolnak.
Csak egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket mivel fogyasztod.
Amit most hoztam az pont az passzol a jelenlegi időjáráshoz, ugyanis a mostani esős, hűvös, szeles időben nem csak egy jó tea, hanem egy finom krémleves is átmelegíthet.
Az első legyen egy igazán aktuális fogás:
1. Sütőtökkrémleves hidegen sajtolt tökmagolajjal
- 900 g sütőtök
- 20 g vaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
- 1 csapott teáskanál só
- 80 ml főzőtejszín (15-20%-os)
- 1 késhegynyi őrölt gyömbér
- 4-5 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt tökmagolaj
A sütőtököt meghámozom, kimagozom és felkockázom. A vajat egy fazékban felolvasztom és a hagymát üvegesre párolom benne, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és sózom, borsozom.
Ezután hozzáadom a sütőtököt, majd annyi vízzel engedem fel, hogy éppen ellepje. Körülbelül fél óra alatt megpuhul. Ezután turmixszal pépesítem és közben hozzáadom a tejszínt és gyömbért is.
Közvetlenül fogyasztás előtt minden tányér sütőtökrémlevesre 1-1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajat teszek (katt ide érte).
2. Karfiolkrémleves hidegen sajtolt dióolajjal
- 20 g vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 g vöröshagyma
- 500 g karfiol
- 450 ml tejszín
- 100 ml tej
- só
- őrölt fehér bors
- olívaolaj
- 4-5 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt dióolaj
A vöröshagymát és a fokhagymát a vajon megpárolom. A karfiolt apró darabokra szelem, hozzáadom a hagymához és addig kevergetem, míg a hagyma üvegesre nem párolódik.
Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje és körülbelül fél óra alatt puhára főzöm a karfiolt. Ha kész, akkor hozzáöntöm a tejet és a tejszínt, egyszer felforralom és utána az egészet turmixolom.
Közvetlenül fogyasztás előtt adom hozzá a dióolajat (1 evőkanállal – kattints ide érte). Minden tányérhoz külön-külön.
3. Burgonyakrémleves hidegen sajtolt lenmagolajjal
- 800 g burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 ml tejföl
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 4 db babérlevél
- 1 csapott evőkanál búzaliszt
- 4-5 evőkanál GastrOlaj hidegen sajtolt lenmagolaj
A burgonyát kis kockákra vágom, majd felteszem főni. Csak annyit vizet adok hozzá, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a vöröshagymát (egészben), a fokhagymát, a sót, a borsot és a babérlevelet – így főzöm meg.
Körülbelül fél óra alatt megpuhul a burgonya. Kiveszem a babérlevelet és turmixszal pürésítem. Közben a tejfölből és a lisztből csomómentes habarást készítek, amit hozzáadok a pürésített burgonyához, majd egyszer még felforralom. Ha túl sűrű lenne, akkor egy kevés vizet adok hozzá.
Tálaláskor, közvetlenül fogyasztás előtt a tetejét meglocsolom hidegen sajtolt lenmagolajjal (ide kattints érte). Körülbelül 1 evőkanálnyi mennyiség szükséges.
Őrölt szerecsendióval egy kicsit különlegesebbé teheted! 🙂
Nincs is finomabb vacsora egy hűvös napon, mikor átfagyva érsz haza. Nagyon hamar elkészül, átmelegít, táplál és egészséges – ez a krémleves hidegen sajtolt olajokkal!
Jó étvágyat! 🙂
Az olajokat megvásárolhatod a képre kattintva!
Szeretnéd jobban megismerni a hidegen sajtolt olajok világát? Akkor kattints az alábbi képre a Növényi olaj kisokosért!