Ezt tudtad a koleszterinről?

Ugye Te is sokszor hallod, hogy vigyázni kell a koleszterinszintedre, nem jó ha megemelkedik és sok bajt okozhat a szervezetedben?

De tudod-e pontosan, hogy mit jelent maga a koleszterin és miért olyan veszélyes ha megnövekszik a szintje?

Ezt fogjuk ma átbeszélni!

A teljes definíció és magyarázat mellőzésével annyit kell tudnod róla, hogy a koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben található és a szervezet több életfunkciójának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A koleszterin kb. 20%-a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi 80%-ot pedig a szervezet saját maga termeli a májon keresztül.

Miért probléma a magas koleszterin szint?

A vér magas koleszterin szintje az egyik legfontosabb rizikótényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Magas koleszterinszint esetén a koleszterin lerakódik az erek falára, érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugalmassága. Úgynevezett plakkok alakulnak ki az erek belső falán, amelyek egyre nagyobbak lesznek, érszűkületet okoznak, amely a véráramlás csökkenéséhez vezet, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami teljes érelzáródáshoz is vezethet.
Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor szélütésről (stroke). Mindkét esemény halálos kimenetelű lehet.

Mit tehetsz, ha csökkenteni szeretnéd a koleszterinszintedet?

Két dolog közül választhatsz: gyógyszeres kezelés és nem gyógyszeres kezelés.

Ha a második csoportot választod, akkor ezekre figyelj:

1. Csökkentsd a telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását (főleg a vörös húsokban található)

2. Csökkentsd a koleszterinbevitelt (tojás, terjtermékek fogyasztása)

3. Fogyassz telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket. Ilyen zsírsavak találhatóak a hidegen sajtolt növényi olajokban, elsősorban a tökmagolajban és a dióolajban.

4. Ezeken felül még érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztást és túlzott szénhidrát bevitelét. Érdemes odafigyelni a széndhidráttartalom összetételére.

Hidegen sajtolt növényi olajokból elegendő naponta csupán 1 evőkanál reggelente, éhgyomorra.

Ha nem szereted az olaj állagát, nem tudod kiskanállal fogyasztani, akkor választhatsz hozzá 100%-os gyümölcsleveket is (kis mennyiségbe elkeverni az 1 evőkanált), de javaslom, hogy a citrusféléket kerüld.

Ha ez sem válik be, akkor adagold az ételeidhez, iktasd be a napi menüdben. Ehhez egy kis segítséget is adok!

Dióolajos-sárgarépás szendvicskrém

25 dkg tehéntúró
1 nagy szál sárgarépa
1 kis fej hagyma
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál GastrOlaj hidegen sajtolt dióolaj

őrölt köménymag

A túrót keverd össze a tejföllel és a dióolajjal majd add hozzá a többi hozzávalót.

További információt a hidegen sajtolt olajokról, illetve receptötleteket a felhasználáshoz megtalálod az Olajozott egészség című könyvemben, mely már kapható webáruházunkban!

Kattints és nézd meg, hogy mi mindenről olvashatsz még benne!

Könyv az olajokról

 

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..