Étolaj, napraforgóolaj – ezzel helyettesítsd!

Amikor az életmódváltás témája előkerül, akkor talán az első, amiről beszélgetni szoktunk az, hogyan váltsuk ki a bő olajban sült ételeket.

Ha az életmódváltás megfogalmazódott benned, akkor biztosan hallottál már arról, hogy a boltokban étolaj néven kapható napraforgóolaj nem tartozik az egészséges olajok közé. Durva vegyszeres beavatkozáson esik át azért, hogy hosszan eltartható, szagtalan és szép sárga színű legyen.

Ha valamin változtatni szeretnél, akkor legyen az első az, hogy amennyire tudod, kiikatod a mindennapjaidból a hidrogénezett, bolti napraforgóolajat.

De mit használhatsz helyette és mit csinálj, ha nem mondanál le például a rántott húsról? Ma erről írtam, olvass tovább! 🙂

A boltokban kapható, klasszikus étolajként ismert olaj egy rendkívül agresszív beavatkozáson átesett, vegyi anyagokkal kezelt olaj. Éppen amiatt nem javasolt a rendszeres alkalmazása.

Jó hír, hogy kiválthatod ezt az olajat jó minőségű hidegen sajtolt olajokkal. Igen, tudom, hogy azt szoktam mondani, hogy ne hevítsd a hidegen sajtolt olajokat. Ez általánosságban igaz is rájuk, de van köztük néhány, ami kivételt képez.

A következő hidegen sajtotl olajok alkalmasak lehetnek arra, hogy kiváltsd vele a korábban használt napraforgóolajadat:

  • olívaolaj
  • repceolaj
  • szezámolaj
  • szójaolaj
  • szőlőmagolaj

Ezeknek az olajoknak magasabb a füstpontja, ami azt jelenti, hogy használhatod őket sütésre-főzésre, mert nem keletkezik bennük káros anyag a melegítés során.

Mit tegyél, ha szereted a bő olajban kisült húsokat, de változtatni szeretnél?

Nagyon jó alternatíva lehet, ha a fenti olajok közül választasz egyet és egyszerűen elhagyod a bő olajban sütést.

Nem ördöngösség hidd el! Nyugodtan készíthetsz ugyanis rántott húst és hasábburgonyát sütőben is. Nem kell mást tenned, mint a korábbihoz hasonlóan előkészíteni az ételeket és a bő olaj helyett a sütőbe tenned őket. Tegyél sütőpapírt a tepsibe és maximum 1-2 kanál hidegen sajtolt olajat oszlass el a felületén. Körülbelül fél időben fordítsd meg a húsokat és ennyi. Nem kell mást tenned! Az ízében nem fogsz különbséget érezni, viszont sokkal egészségesebb lesz az ebéded! 🙂

Különösen jó megoldás lehet ez akkor, ha kisgyereked van és imádja a rántott húst. Az én kislányom ilyen. 🙂
Nem szerettem volna neki csalódást okozni, de szeretném megkímélni az egészségtelen olajban sült ételektől, ezért mi már jó ideje csak sütőben készítjük a rántott húst. Eleinte nem is vette észre a különbséget, csak akkor tűnt fel neki, mikor Ő is segített az elkészítésében.

Ha szeretnél többet megtudni a hidegen sajtolt olajok mindennapjaidba való beillesztéséről, jótékony hatásairól és felhasználásáról, akkor olvasd el Olajozott egészség című könyvemet!

Tudj meg mindet az olajokról!
Egy könyv az olajokról!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .