Gyógyír a léleknek, gyógyszer a testnek

 

Sokszor hallom különböző helyekről, hogy rohanó világban élünk, nincs idő semmire, főleg magunkra nem. 
Ez tényleg így van?

Tényleg mi magunk vagyunk azok, akiket minden egyéb, fontosabbnak vélt dolog mögé besorolunk?

Pedig ennek nem így kellene lennie. Senki nem tud úgy odafigyelni ránk, mint mi magunk. Szervezetünk ugyanis jelez. Jelez mindent, ami számára nem megfelelő. Innentől minden csak rajtunk múlik, mi döntjük el, hogy figyelembe vesszük-e ezeket a jelzéseket, megkeressük-e a valódi okokat vagy inkább megpróbáljuk palástolni, elfedni, tünetileg kezelni a problémákat.

Bőrünk egészsége egyben a szerveztünk egészségét is jelenti, mert a bőr minőségét és egészségét elsősorban a szervezetünkbe bevitt vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, esszenciális zsírok és a folyadék aránya befolyásolja. Ha valamelyikből hiányt szenvedünk, vagy ha bármilyen belső egészségügyi problémánk van, az egyből tükröződik az arcunkon is. Ezeknek a problémáknak a megoldásához azonban nem elegendő a külső kezelés, a kozmetikumok használata, mert a probléma sokkal összetettebb.
 
Mindig van egy testi és egy lelki oldal. Minden testi problémának a gyökere egy lelki problémával kapcsolható össze. 

Lelki eredetű problémáink sokfélék lehetnek, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen élünk, annyiféleképpen reagálunk az egyes élethelyzetekre. Van aki könnyebben túllép egy-egy konfliktuson, de bizonyára sokan vannak olyanok is, akik hajlamosak hosszan elmerengeni  a vélt, vagy valós sérelmeken.

 Kutatások bizonyítják, hogy táplálkozásunknak is köze van ahhoz, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a befelé fordulásra, az elzárkózásra, a depresszióra.
Egy amerikai kutatócsoport (Ohio State University) középkorú nőknél végzett vizsgálatokat, melyben a stressz, a depresszió és a táplálkozás kapcsolatát elemezték. A vizsgált alanyok élethelyzetükből adódóan stresszes életet éltek, mégis különböztek abban, hogy szervezetük hogyan reagál a stresszre és a depresszióra.
A vizsgálat szerint akinek a táplálkozásában az omega-6 zsírsavak aránya jóval meghaladta az omega-3 zsírsavak fogyasztását sokkal hajlamosabbak a depresszióra, valamint a különböző gyulladásos megbetegedésekre.

A omega-3 zsírsav jótékony hatása – többek között a depresszióra – bizonyított.

Ha Te is abba csoportba tartozol, aki nehezen lép túl egy-egy problémán, vagy olyan testi panaszaid vannak, amikre a gyógyszeres kezelés nem hozott megfelelő eredményt, akkor próbáld meg a táplálkozásodba magasabb arányban beilleszteni telítetlen zsírsavakat, köztük az omega-3 zsírsavat.

 

Mindezt a növényi olajok segítségével természetes formában is megteheted. Az alábbi olajok gazdagok omega-3 zsírsavakban:
– szójaolaj

 

Fogyaszd őket bátran és kísérletezz velük a konyhában 🙂

 

banner_feliratkoztatás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .