Milyen hatásai lehetnek a hidegen sajtolt olajoknak?
Hogyan érdemes őket fogyasztani, hogy élvezhesd jótékony hatásaikat?
Mire kell odafigyelned a vásárlás során, hogy ne adjanak el neked rossz minőségű olajat?
Ezekről a fontos kérdésekről írtam neked ma! Olvass tovább!
A hidegen sajtolt olajok egyik legértékesebb tulajdonsága a magas telítetlen zsírsavtartalom. A teljesség igénye nélkül azt kell tudnod ezekről a telítetlen zsírsavakról, hogy szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. A telítetlen zsírsavak mellett ismerned kell még a telített zsírsavakat is, melyek túlzott fogyasztása azonban káros lehet, mert akár gyulladásos megbetegedések kialakulásához is vezethet.
A túlzott telített zsírsavfogyasztás jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy:
- a vér koleszterinszintje megemelkedjen
- szív- és érrendszeri megbetegedések kialakuljanakanyagcsere problémák lépjenek fel
- trombózis kialakulásának a kockázata növekedjen
- a spermiumok száma csökkenjen
A megfelelő minőségű és mennyiségű telítetlen zsírsavfogyasztásával hozzájárulhatsz az egészséged megőrzéséhez, illetve ezek a telítetlen zsírsavak segítségedre lehetnek olyan betegségek megelőzésében, mint például:
- daganatos megbetegedések
- szív- és érrendszeri megbetegedések
- stressz, depresszió (kutatások bizonyítják, hogy pl. Omega-3 zsírsavak hiánya az agyműködés olyan zavarát okozhatja, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességét, ez egy tehetetlen állapothoz, hosszabb távon depresszióhoz vezethet)
A hidegen sajtolt olajok fogyasztása kétféle módon történhet:
- Kúraszerűen: ilyenkor minden nap, reggel éhgyomorra el kell fogyasztanod a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget. Ez felnőtteknél általában 1 evőkanálnyi, gyermekeknél 1 teáskanálnyi mennyiséget jelent (fajtánként eltérő lehet, ezért tájékozódj mindig előre). Ha elfogyasztottad ezt a mennyiséget, akkor utána várj körülbelül negyed órát a reggelivel, illetve a kávéval/teával.
- Ételekhez adagolva: ezt azt jelenti, hogy az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget nem önmagában fogyasztod el, hanem hozzáadod az ételeidhez. Ilyenkor arra kell figyelned, hogy ne melegítsd az ételt az olajjal együtt, mert a hidegen sajtolt olajok készítésénél mi is figyelünk arra, hogy se a magok, se az olaj hőmérséklete ne emelkedjen 40 °C fok fölé.
Ha így fogyasztod őket és odafigyelsz, hogy amelyiket nem javasolt, azt nem melegíted, akkor nyugodt szívvel élvezheted a jótékony hatásaikat.
Összegyűjtöttem neked néhány korábbi bejegyzésemet néhány hidegen sajtolt olaj jótékony hatásairól:
Tökmagolaj jótékony hatásai => kattints ide az olvasáshoz!
Dióolaj jótékony hatásai => kattints ide az olvasáshoz!
Lenmagolaj jótékony hatásai => kattints ide az olvasáshoz!
Mákolaj jótékony hatásai => kattints ide az olvasáshoz!
Mire kell odafigyelned akkor, ha vásárolni szeretnél?
A növényi olajokkal kapcsolatosan a legfontosabb dolog szerintem a készítés módja. Szinte minden ezen múlik. Ettől függ, hogy a kész olajnak milyenek lesznek a hatásai, milyen lesz az íze, zamata és milyen érzéseket vált ki fogyasztás közben.
A legfontosabb, hogy ha a hatásai, a jótékony hatásai miatt szeretnéd fogyasztani az olajokat, akkor kizárólag hidegen sajtolt változatot válassz!
Ez azért fontos, mert a hidegen sajtolás során végig ügyelünk arra, hogy a magok és az olaj hőmérséklete ne emelkedjen 40°C fölé azért, hogy megőrizhessük az olajos magvak értékes összetevőit. Vannak azonban olyan gyártók, akik az olajos magokat hőkezelik és úgy teszik bele a sajtoló gépbe. Olyan gyártók is vannak, akik a hőkezelésen kívül még le is darálják a magokat, sóval és vízzel összegyúrják, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják és úgy sajtolnak (ez amúgy a hagyományos olajütés).
Ha egészségmegőrzés, kúraszerű fogyasztás a célod, akkor ne a hőkezelt olajokat válaszd, mert ezeknél az olajoknál a magas hő hatására sérülhetnek az értékes összetevők. Persze, ha ételeidet szeretnéd ízesíteni velük, akkor nyugodtan kísérletezz.