Amikor hidegen sajtolt növényi olajok egészségmegőrző hatásáról beszélünk sokszor előkerül a telített és telítetlen zsírsavak, illetve a transzzsírok fogalma. Anélkül, hogy egy teljes körű elemzést folytatnánk, szeretnék néhány szót írni ezekről.
Miért fontos tudni, hogy mik ezek és mit tehetsz, hogy elkerüld a szervezetedre káros ételeket?
Kezdjük a telített és a telítetlen zsírsavakkal.
Telített zsírsav: zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, valamint a növényi eredetű pálmazsír, és kókuszzsír. Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak. Ezek túlzott fogyasztása felelős a szív-keringési rendszer megbetegedéseiért, a magas koleszterinszintért, az elhízásért és az érelzáródásért.
Telítetlen zsírsavak: kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk, ezek az egyszeresen telítetlen zsírok, de akadnak olyanok is, melyek kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek, ezek pedig a többszörösen telítetlen zsírok. Ezek a zsírok találhatóak meg a növényi olajokban és a halolajban, fogyasztásuk segít leoldani az érfalakról a lerakódást és csökkenti a koleszterinszintet.
A transzzsírok pedig egy eljárás folyamán keletkeznek. Biztosan hallottatok már arról, hogy hidrogenizálják az olajokat például a margarinok előállításakor. A transzzsírok, melyek ilyenkor keletkeznek rendkívül károsak a szervezetünk egészségére.
Ezt általában azért alkalmazzák, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotot kapjanak, illetve azért, hogy ne romoljon meg a termék olyan hamar.
Az ilyen transzzsírsavakat tartalmazó termékeket azért érdemes elkerülni, mert azáltal, hogy emelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét és csökkentik a jó koleszterin (HDL) szintjét jelentős mértékben hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.
Ha nem szeretnétek túlzott mennyiségű transzzsírsavat fogyasztani, akkor érdemes kerülni az alábbi ételeket:
– gyorséttermi ételek
– félkész, gyors ételek
– nápolyiféleségek, krémmel töltött kekszek
– levesporokban, por alapú szószokban
– vajízű pattogatott kukoricában
Itt olvashattok róla részletesebben.
Ha igazán jó minőségű hidegen sajtolt olajat keresnél, akkor nézz körül webáruházunkban, ahol 100%-ban természetes, saját készítésű olajaink közül válogathatsz egészséged megőrzése érdekében. Kattints a képre!
“Mik azok a transzzsírok?” bejegyzéshez egy hozzászólás