Telített vagy telítetlen zsírsav?

A zsírsavak két fajtája között óriási különbség van. A mai rohanó világban túl sokat fogyasztunk a telítettből, pedig abból kellene keveset és túl keveset a telítetlenből, pedig abból kellene sokat.

De nem akarom ennyire túlbonyolítani a dolgot!

Miért fontos, hogy megkülönböztesd ezt a kétfajta zsírsavat?

Nem szeretnék túlságosan belebonyolódni ebbe a témába, csupán annyit szeretnék, hogy érezd a fontosságát annak, hogy milyen zsiradékot veszel magadhoz a napi táplálkozásod során.

Telített zsírsav: zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, valamint a növényi eredetű pálmazsír, és kókuszzsír.

Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak. Ezek túlzott fogyasztása felelős a szív-keringési rendszer megbetegedéseiért, a magas koleszterinszintért, az elhízásért és az érelzáródásért.

Telítetlen zsírsavak: kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk, ezek az egyszeresen telítetlen zsírok, de akadnak olyanok is, melyek kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek, ezek pedig a többszörösen telítetlen zsírok.

Ezek a zsírok találhatóak meg a növényi olajokban és a halolajban, fogyasztásuk segíthet leoldani az érfalakról a lerakódást és csökkenti a koleszterinszintet.

Válassz több telítetlen zsírsavat tartalmazó ételt!

A telített és telítetlen zsírsavak optimális fogyasztási aránya 1:3 lenne, sajnos azonban ez az arány megközelíti a 20:1 arányt, ami komoly problémát jelent egészségünk szempontjából.

Nem arra kell gondolni, hogy teljesen száműzni kell a húsokat, füstölt árukat az étkezésekből, hanem a lényeg a megfelelő arányok betartásán van. A túlzott telített zsírsavfogyasztás, ugyanis jelentősen megemelheti a koleszterinszintet és az ebből eredő betegségek kialakulásának kockázatát.

Telítetlen zsírsavakban gazdag ételek közé tartoznak:

  • hidegen sajtolt növényi olajok
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • halak

Tudj meg mindet az olajokról!

 

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..