Meddig szabad elfogyasztani a tökmagolajat?

Gyakori kérdés hozzánk, termelőkhöz, hogy egy-egy adott olajat meddig szabad fogyasztani/felhasználni.

Nos erre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen szinte mindegyik olaj más és más! A hidegen sajtolt tökmagolajjal viszonylag könnyű dolgod van, hiszen nagyon hosszan eltartható olaj, nem avasodik meg könnyen. Nem is igényel  igazán sok odafigyelést vagy különleges tárolási módot.

Összefoglalom neked, hogy mire kell odafigyelned és hogyan kell tárolnod az olajokat és meddig tárolhatod el a hidegen sajtolt tökmagolajat!

Kezdjük egy pár szóval az elején! Fontos tudnod, hogy egészséged szempontjából a legjobb választás, ha valódi hidegen sajtolt olajat vásárolsz. Ez azt jelenti, hogy a készítés során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet és nem adunk semmilyen adalékanyagot az olajhoz (igen, jól gondolod, hogy vannak más készítési módok is, erről ide kattintva olvashatsz bővebben).

Ahogy korábban is mondtam, a hidegen sajtolt tökmagolaj nem tartozik az érzékeny olajak közé. Alap esetben nem igényel különleges tárolási körülményeket, amikre azonban mindenképpen figyelned kell, azok a következők:

  1. Sötét palackban lévő olajat válassz!
    Ez nagyon fontos, hiszen bár az előbb azt mondtam, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj nem igazán érzékeny olaj, azért mégis megéri odafigyelni arra, hogy milyen palackban tárolod.
    Én elsősorban a sötét palackokat javaslom, hiszen így védeni tudod az olajat a napfény károsító hatásától és tovább megőrzi majd a minőségét.
  2. Közvetlenül a termelőtől vásárolj!
    Erről már nagyon sokat írtam itt az oldalon, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy honnan vásárolod az olajat. Sajnos tapasztalatból és a vásárlóink visszajelzéseiből tudom, hogy nem érdemes a nagy multik legolcsóbb olajai közül választani. Nem elsősorban azért, mert úgy gondolom, hogy egy olcsó olaj egyáltalán nem lehet jó, inkább arra hívnám fel a figyelmedet, hogy vannak, akik hígítják az olajakat (itt olvashatsz róla részletesebben).

    Ha van rá módod, akkor mindig közvetlenül a termelőtől vásárolj. Ez történhet személyes vásárlással vagy akár webáruházon keresztül is. Mi is termelők vagyunk és webáruházunk is van (www.aruhaz.gastrolaj.hu), így a postán keresztül is tudsz közvetlenül tőlünk vásárolni. Azért fontos ez, mert így biztosan nem olyan olajat vásárolsz, ami hosszú hónapokig állt a bolt polcán. Mi ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy olajaink közvetlenül csak tőlünk vásárolhatók meg, mert így ki tudjuk zárni azt a kockázatot, hogy nem megfelelően tárolják az olajakat és így a vásárlók nem megfelelő minőségű olajat kapnak.

  3. Tárold megfelelő hőmérsékleten!
    A legtöbb olaj igényli a hűtőszekrényben történő tárolást, hiszen érzékenyek, gyorsan avasodnak. A hidegen sajtolt tökmagolaj ezzel ellentétben nagyon jól érzi magát a kamrában vagy sötét szekrényben. Lényeg, hogy ne tárold közvetlenül a fűtőtest vagy főzőlap környékén.

    A kánikula azonban más helyzet! Amikor a hőmérséklet tartósan 30 fok fölött, akkor azért a lakás hőmérséklete is megemelkedik és ilyenkor tanácsos a hidegen sajtolt tökmagolajat is betenni a hűtőszekrénybe. Egy dologra azonban figyelned kell! Amennyiben valódi hidegen sajtolt tökmagolajat vásároltál, akkor előfordulhat, hogy a hideg hatására az olaj egy kicsit besűrűsödik. Ez nem jelent minőségi romlást, ha előveszed a hűtőből és szobahőmérsékletre kerül, akkor újra folyóssá válik.
    Mi nem alkalmazunk semmilyen mechanikai szűrést, csupán természetes ülepítést. Ez azt jelenti, hogy sajtolás után egy ülepítő tartályba kerül az olaj és megvárjuk, amíg szépen letisztul. Csak ezután palackozzuk. De mivel ez szűretlen olaj, ezért a hideg hatásár előfordulhat, hogy a lebegő részecskék besűrűsödnek.
    Szóval, ha ilyet tapasztalsz, akkor erre gondolj először.

Ha a fenti dolgokra odafigyelsz, akkor azt mondom, hogy a frissen sajtolt tökmagolajunkat 1 évig is tárolhatod úgy, hogy nem romlik meg. 

tökmagolaj

Üdvözöllek!

A hidegen sajtolt olajok lelkes kutatójaként szeretném megmutatni neked, hogy milyen sokoldalúan felhasználhatók a hidegen sajtolt olajok, mennyi jótékony hatásuk van és milyen sokrétűen beilleszthetők a hétköznapjaidba.

A cél, hogy megőrizzük egészségedet!

Azért, hogy hiteles információkat adhassak neked, folyamatosan konzultálok szakemberekkel, rengeteget olvasok és képzem magam. Nemrég elvégeztem egy Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó képzést, így már szélesebb körben is segíteni tudok neked egészséged megőrzésében.

Tetszett? Akkor kattints és oszd meg!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..