Tökmagolaj ára – mennyi és miért ennyi?

Ülsz a számítógéped előtt azzal a szándékkal, hogy tökmagolajat vásárolsz.

Elhatározod, hogy most alapos leszel és összehasonlítod a piacon kapható tökmagolajat árait.

Talán felmerül benned a kérdés, hogy miért van ennyiféle áron a tökmagolaj?

Egyesek hígítják? Összekeverik talán valamivel? Különböző módokon készítik?

Az, hogy a tökmagolaj mennyibe kerül és miért annyiba, sok minden befolyásolja. Olvass tovább és megérted majd, hogy mit kell figyelned, hogy ne verjenek át és ne adjanak el neked rossz minőségű olajat.

Először is induljunk ki onnan, hogy nincs hígítás és nincs keverés, tiszta, első sajtolású olajról beszélünk (beszélünk később majd az egyéb variációkról is, de először maradjunk a tiszta olajnál).

Elsőre talán azt gondolod, hogy a feldolgozás módja nem jelenthet akkora különbséget, hogy ez ilyen mértékben tükröződjön az árakon.

De igen, lehet. El is mondom mindjárt, hogy miért lehet.

A tökmagolaj – és általában a növényi olajok készítésénél – elsősorban kétféle technológiát különböztetünk meg. Ez a kettő pedig a hidegen sajtolás és a melegen sajtolás (van még a nagyüzemi feldolgozás, ahogy a bolti étolajokat készítik, de az már megint egy másik vonal).

Szóval megkülönböztetünk hidegen és melegen sajtolt olajat. Mi a különbség a kettő között?

1. Hidegen sajtolás: az ezzel a technológiával készült növényi olajok a legértékesebb hidegen sajtolt olajoknövényi olajok. A hidegen sajtolás technológiájának köszönhetően az olaj megőrzi az olajos magvak vitamin és ásványi anyagtartalmát, értékes, sok jótékony hatással bíró olaj.

Ezt a sajtolási technológiát használjuk mi is a GastrOlaj olajaink esetében. Úgy képzeld el a folyamatot, hogy a magokat a szüretelés után megmossuk, megtisztítjuk, megszárítjuk és így szárítás után sajtoljuk. Az ezzel az eljárással készült olajok esetében a magok nem esnek át hőkezelésen, így nem sérülnek. 

Az eredmény egy valóban értékes, 100%-ban természetes, tiszta, szűz hidegen sajtolt olaj. Mivel ennél az eljárásnál nincs hőkezelés, a kihozatal is kevesebb, azaz egy liter hidegen sajtolt olaj előállításához több olajos magra van szükség. Ezért lehet az, hogy az olaj ára magasabb.

2. Melegen sajtolás: a melegen sajtolást úgy képzeld el, hogy a szüret után a magokat tisztítják, szárítják, azonban itt a sajtolás előtt ledarálják a magokat, sóval és vízzel elegyítik, majd magas hőmérsékleten lepirítják, végül sajtolják (ütik) az olajat.

Az eredmény egy karakteres ízű, finom olaj, azonban a hő hatásnak köszönhetően nem tartalmaz annyi értékes vitamint és ásványi anyagot, mint a hidegen sajtolt eljárással készült olajok.

Nagyon fontos és lényeges különbség, hiszen itt a melegen sajtolásnál a hőkezelés hatására egy kg magból sokkal több olajat tudnak kinyerni a termelők, ezért lényegesen olcsóbban is tudják adni az ilyen eljárással készül olajokat.

Fogyasztásra ez is tökéletesen alkalmas, de jótékony hatásait tekintve alulmarad a hidegen sajtolt változathoz képest.

Saját sajtolású GastrOlaj hidegen sajtolt tökmagolajunkért kattints a képre! tökmagolaj

Ez az a lényeges különbség, amit sokan nem ismernek és ami miatt sokan csupán az ár miatt döntenek – elesve így az értékes jótékony hatásoktól.

Ilyen témákról írtam a nemrég megjelent könyvemben is, mely Magyarországon először foglalkozik kizárólag a hidegen sajtolt növényi olajok világával, felhasználásával, jótékony hatásaival. A könyvben összegyűjtött információk segítenek neked, hogy ne verjenek át, ne adjanak el neked rossz minőségű olajat, segítek kiválasztani a számodra megfelelő hidegen olajat és segítek beilleszteni a mindennapjaidba.

Ide kattintva nézheted meg a könyvet 🙂

könyv hidegen sajtolt olajok

Ezek a legalapvetőbb különbségek a boltok polcain található növényi olajok között. Kis különbség, de rendkívüli módon befolyásolja egy olaj árát és ami sokunk számára talán még fontosabb, a várt jótékony hatás mértékét.

Ezen felül még biztosan találkozhatsz olyan olajokkal is, melyek hígítva, esetleg keverve vannak valamilyen semleges olajokkal. Ezeket nagyon nehéz külsőleg megkülönböztetni egymástól. Ilyenkor sincs azonban minden veszve, van jó néhány olyan dolog, amit szemügyre vehetsz és leellenőrizhetsz még vásárlás előtt. Ezzel is részletesen foglalkozom a könyvben. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .